Oglasila se općina Centar nakon učestalog vandalizma: Vrijedi li više ulagati?

Radiosarajevo.ba
Oglasila se općina Centar nakon učestalog vandalizma: Vrijedi li više ulagati?
Foto: KJKP Park / Park Betanija-Jezero

Nakon što je na nekoliko lokacija uništena javna imovina, reagovala je sarajevska općina Centar u kojoj se pitaju da li više treba ulagati novac u stvari koje su od općeg dobra.

Učestali prizori vandalizma u Sarajevu: Uništen dječji park Betanija-Jezero

Podsjetili su da su uložili stotine hiljada maraka na gradnju igrališta kroz projekat Ciciban.  Kako su naveli, značajan dio tog novca je izdvojen za rekonstrukciju sportskih ploha i dječjih igrališta koji su meta vandala. 

Damir Marjanović čistio fontanu i poručio: Šta je u glavi onoga koji baci bocu

Iz ove lokalne zajednice su ukazali da je u posljednje dvije godine izgrađeno 20 igrališta u 18 mjesnih zajednica kroz pomenuti projekat dodavši:


"Nažalost, ove uređene javne površine su izložene stalnom devastiranju i uništavanju, a česte su i pojave otuđivanja dijelova parkovskog mobilijara. Gotovo svakodnevno se susrećemo sa polomljenim vrtuljcima, oštećenim toboganima i sjedalicama ljuljački, devastiranim drvenim klupama i betonskim postoljima za klupe."

Kao drastičnim primjerom vandalizma su naveli potpuno uništavanje dva dječja igrališta u parku Jezero-Betanija. 

Shodno prethnodno navedenom, poručili su:

"Ovdje se postavlja nekoliko pitanja, ko su ustvari vandali koji uništavaju igrališta, koji su njihovi motivi, a na kraju da li ova lokalna zajednica više treba ulagati u sanaciju igrališta i trošiti novac građana koji nesavjesni pojedinci sve više 'odvlače'. Posebna priča je da su stotine hiljada maraka utrošene na popravku mogle biti uložene u druge svrhe, izgradnju novih sportskih ploha i igrališta, zelenih površina, komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu..."

Općina Centar Sarajevo je naglasila da nastoje stvoriti što ugodniji ambijent za život, te da se uvijek iznova stvara potreba za izdvajanjem budžetskog novca za uređenje površina i kupovinu mobilijara. 

Vratile se deponije: Vlada Kantona Sarajevo zapošljava nove inspekcijske inspektore

Građanima su apelovali na sljedeće:

"Stoga je, osim zakonskog regulisanja ove oblasti i preciziranja nadležnosti, potrebno angažovanje šire društvene zajednice, prvenstveno na preventivnom djelovanju i uticaju na svijest mladih kako bi čuvali i štitili lijepo uređene javne površine za rekreaciju. U suprotnom zaista će se postaviti pitanje opravdanosti daljnjeg ulaganja u izgradnju oaza mira za najmlađe stanovnike općine Centar."

Imali su poruku i za one koji uništavaju javna dobra.

"Zbog njih i njihovog sretnijeg odrastanja za nadati se da će vandali, bez obzira čime su motivisani, prije nego krenu u uništavanje, razmisliti i zapitati se kome sve ovo treba. Pozivamo vandale da pokažu hrabrost i da iz okrilja noći izađu na svjetlo dana, a sve savjesne građane koji vole ovaj grad da pomognu ovoj lokalnoj zajednici u organiziranom sprečavanju daljnjeg nasilničkog ponašanja", istakli su iz sarajevske općine Centar. 

Nadaju se da će nadležni organi, kao i organizacije koje se bave zaštitom okliša adekvatno reagovati na ovaj problem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije