Šta kada vatrogascima nestane vode tokom gašenja požara

Hajrija Avdić
Šta kada vatrogascima nestane vode tokom gašenja požara
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Hrabrost je sinonim za njihovu profesiju. Često slušamo o njihovim herojskim podvizima i naporima, ali malo kad govorimo o problemima s kojima se susreću dok obavljaju svoj posao.

Jedan od problema za sarajevske vatrogasce je nedostatak vode.

O tom problemu, koji se pokazao i tokom požara 27. jula u Rakovici, kada je izgorio objekt trgovačkog lanca Škafa, za Radiosarajevo.ba govorio je komandir Prve vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Ismet Tucak. 

„Uvijek sam spreman na to. Kada je riječ o požaru koji je izbio na lancu trgovačkih objekata 'Škafa', imali smo sreću da je benzinska stanica bila udaljena tek 100 metara, pa se jedan dio ekipe tu snabdio vodom, a drugi dio u dvorištu Coca-Cole. No, treba naglasiti, da je u ovom slučaju bilo dovoljno vode, najveći problem je bio što smo kasno dobili dojavu o požaru, a u pozivu je tad rečeno da je kompletan objekt već u plamenu. To je zapušten požar“, ističe Tucak.

Kao i građani i građanke Sarajeva, koji se već godinama bore s redukcijama, i vatrogasci svakako osjete kroz svoj posao koliko je to zapravo veliki probelm.
Svjesni su, kako nam i komandir ističe, da su Sarajevu bile potrebne rekonstrukcije vodovodne mreže koje su počele ovoga ljeta:

„Uvijek imamo probleme, to je stara priča. Bude situacija da, kad idemo na intervenciju gdje mogu poslati jedno ili dva vozila, ja šaljem pet, jer znam da ću imati problema s vodom. Nažalost, to je tako. Teško je, pogotovo u noćnim satima, kada traju redukcije vode.

Šest godina ja šaljem poruke, međutim, ne mogu ništa učiniti. Mogu samo pričati, kukati... a najgore što ja ispaštam kada dođem na intervenciju. Uvijek moram biti spreman da moram imati dovoljne količine vode, i duplo više vremena i ljudi“, naglašava Tucak.

Komandir govori i da je njihov odnos s nadležnima i zaposlenicima iz KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo dobar.

„Oni, kada imamo intervenciju, rado dođu i preusmjere vodu na taj dio. Naravno, svjestan sam da i njima treba vremena da dođu na lokaciju, dok ih pozovemo, i ja onda moram računati i na to vrijeme, da budem spreman. Kad su veliki požari, vrlo brzo se troši voda, a svjesni smo činjenice da i oni moraju raditi rekonstrukciju, te da će doći jedan dan kada više toga neće biti“, govori komandir.

No, moraju se znati prioriteti, kaže Tucak.

„Mi svoje znamo, nosimo veliko iskustvo iz rata, kada se radilo u strašnim uvjetima. Naš posao je takav, ne trpi nikakve isprike, bez obzira na to što imate loš prilaze, manje vozila, manje ljudi, nemate vodu... Mi odradimo posao, ali zbog toga što se ne provodi Zakon o zaštiti od požara, mi potrošimo mnogo više“, kaže za Radiosarajevo.ba komandir Ismet Tucak.

Kontaktirali smo i nadležne iz KJKP Vodovod i kanalizacije, gdje su nam istaknuli također da imaju dobru saradnju s Vatrogasnom brigadom.

„U svakom kontaktu s Vatrogasnom brigadom, naglašavamo, da u momentu kada dobiju dojavu o požaru izvijeste i naš Dispečerski centar kako bismo mi, u zavisnosti od lokacije požara, poduzeli aktivnosti. Nekad je to otvaranje vode (ako je požar u terminu redukcije), a nekad je slanje dežurne ekipe Vodovoda, kako bi na terenu pomogla u pronalasku i otvaranju hidranata“, ističu iz Vodova i kanalizacija Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je za Radiosarajevo.ba kako će do kraja njegovog mandata biti normalizirana isporuka vode u Sarajevu. 

„Osim slučaja u Škafi, ja nisam čuo da se to dešava vatrogascima. Od onih koji rade ovaj časni posao nisam dobio informaciju da je to kontinuiran problem. Poznato je da je problem vodosnabdijevanja problem cijelog Kantona Sarajevo već unazad 15 do 20 godina, možda i duže čak, postoje i redukcije. Do dolaska ove Vlade nije testirana vodovodna mreža.

Dakle, imamo jedan ogroman problem, ne samo u ovom slučaju nego i u drugim slučajevima s isporukama vode. Od zahvaćenih sedam miliona kubika mjesečno, naplatimo 2 ili 100, sve su to problemi koje ponavljamo stalno. Imamo informacije o tome i kakav se kriminal dešava unutar samog poduzeća. Imate ljude, federalne operativce koji vode ozbiljnu istragu. Dakle, Vlada Kantona Sarajevo poduzela je aktivnosti, prvi smo koji smo poduzeli ozbiljne mjere rekonstrukcije vodovodne mreže koja već sad daje neke rezultate. I naravno taj problem ne može biti preko noći riješen. Mi ćemo sigurno do kraja mandata normalizirati isporuku vode u Sarajevu. Više puta smo pozivali stručnjake da nam kažu na koji način se to može brže desiti, svakako ćemo prihvatiti taj prijedlog. Do sada to nismo čuli, osim negodovanja, s pravom jer Sarajevo u 21. vijeku mora imati redovnu isporuku vode. Radimo na tome, prekjučer smo imali sastanak u Vodovodu, nekim stvarima smo zadovoljni, a nekim ne“, zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije