Sutra referendum u Italiji, koji mnogi smatraju sudbinskim

Radiosarajevo.ba
Sutra referendum u Italiji, koji mnogi smatraju sudbinskim
Premijer Matteo Renzi najavio je da će podnijeti ostavku ukoliko Italijani na referendumu budu odbili reforme, ali je kasnije revidirao stav.

Uoči italijanskog referenduma finansijska tržišta su nervozna. Dobit na italijanske državne obveznice se udvostručila na više od dva posto - što pokazuje da nesigurnost kod investitora raste.

Vjerovatnošću da će Italija da napusti monetarnu uniju, firma za savjetovanje o investiranju Sentix, procjenjuje u međuvremenu na 19,3 posto - što je više nego ikada ranije. Oni se pri tom pozivaju na anketu provedenu među hiljadu finansijskih stručnjaka.

Činjenica je da loša ekonomska situacija slabi Renzijevu poziciju. Još uvijek je oko 12 posto Italijana bez posla, a među mladima je nezaposlenost i mnogo viša - 40 procenata. Privredni učinak je danas niži nego prije deset godina, a zaduženost države iznosi više od 130 posto bruto društvenog prihoda. To je u eurozoni, nakon Grčke, najveća zaduženost.

"Ne" na referendumu je za mnoge Italijane mogućnost da daju oduška svom nezadovoljstvu. To je "Ne" neoliberalnim reformama, "ne" mjerama štednje, "ne" establišmentu, "ne" euru i Evropskoj uniji.

"Tramp je pokazao da može da se uprkos svemu i svima - pobijedi", kaže Matteo Salvini, šef desno-populističke stranke Liga za sever.

"Ne" bi moglo da izazove šok na finansijskim tržištima, strahuje Evropska centralna banka (ECB).

"U zavisnosti od stepena šoka, potrebno je da odvagamo da li nešto moramo da uradimo ili ne", rekao je zamjenik predsjednika ECB Vitor Constancio.

Već četiri dana nakon referenduma, ECB bi sa sastanka vijeća banke mogla poslati signal kako bi umirila tržišta. Dalje ublažavanje monetarne politike bi, naravno, ionako već glasne kritike iz Nemačke dodatno pojačalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije