Njemačka predlaže: Kazne za nevakcinisanje djece 2.500 eura

Radiosarajevo.ba
Njemačka predlaže: Kazne za nevakcinisanje djece 2.500 eura
FOTO: Borna Filic/PIXSELL / Ilustracija

U EU dramatično opada stopa vakcinacije djece protiv morbila. Njemački ministar zdravlja najavljuje uvođenje kazni od 2.500 eura za roditelje koji ne vode djecu na vakcinaciju. Ideja nailazi na podršku struke.

Evropska komisija je zabrinuta zbog smanjenja broja vakcinisanih protiv ospica (male boginje ili morbili). Samo četiri zemlje EU 2017. godine dostigle su potrebnu stopu vakcinacije od 95 odsto, kritikuje potpredsjednik Evropske komisije Jirki Katajnen. Posljedica je povećanje broja zaraženih malim boginjama, kao i porast broja smrtnih slučajeva u Evropi, stoji u pismu koje je Katajnen uputio Evropskom parlamentu.

Šefovi vlada zemalja EU dogovorili su da stopa vakcinacije protiv malih boginja kod djece u svim zemljama EU iznosi najmanje 95 odsto. To smatra preduslovom za iskorjenjivanje opasne zarazne bolesti, piše Deutsche Welle.

Prema podacima nadležne Agencije za prevenciju i kontrolu bolesti, 2017. godine je samo u Švedskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Portugalu najmanje 95 odsto djece bilo vakcinisano dva puta, pišu listovi medijske grupe Funke. Prema podacima te agencije, deset godina ranije je četrnaest zemalja EU ispunjavalo taj cilj. Kako stoji u izvještaju, posljednja mjesta zauzimaju Francuska, Austrija, Rumunija, Grčka i Malta, u kojima je 2017. godine broj vakcinisanih protiv malih boginja bio ispod 85 odsto.

Prošlog četvrtka berlinski Institut Robert-Koh (RKI) je saopštio brojke za Njemačku, koje, doduše, pokazuju da je 2017. godine preko 97 odsto djece upisane u školu dobilo prvu vakcinaciju, ali onu važniju, drugu, imalo je samo njih 92,8 odsto. Prema podacima Ministarstva zdravlja, RKI je prošle godine registrovao 543 slučaja oboljelih od malih boginja, dok ih je ove godine registrovano više od 300.

Kao kontramjeru njemački ministar zdravlja Jens Špan najavio je uvođenje obaveznog vakcinisanja u dječijim vrtićima i školama. Tu odluku demohrišćanski političar nastoji da sprovede i novčanim kaznama i isključenjem iz vrtića.

„Onima koji svoju djecu ne budu vakcinisali prijete novčane kazne i do 2.500 evra", kazao je ministar Špan za nedjeljno izdanje tabloida Bild.

Nacrt zakona koji Špan predlaže nailazi na široku podršku unutar vladajuće koalicije. Karl Lauterbah, stručnjak za zdravstvena pitanja Socijaldemokratske partije Njemačke govori o „veoma dobrim osnovama" za zajedničku raspravu. „Bez novčanih kazni to neće ići", ocijenio je Lauterbah za list Augsburger cajtung.

Zeleni kritikuju

Sa druge strane, Zeleni su protiv uvođenja obaveznog vakcinisanja: „Špan bi više trebalo da insistira na uvjeravanju, a ne primoravanju", izjavila je za berlinski list Tagesšpigel poslanica stranke Zelenih Kordula Šulc-Aše. Ona smatra da bi primoravanje moglo negativno da se odrazi na odnos prema vakcinaciji, a to, kako je ocijenila, „nikome ne bi bilo od pomoći".

Za liberale iz stranke FDP obavezno vakcinisanje je posljednje sredstvo. „Prije nego što budu uvedene drakonske kazne, ljude bi trebalo ofanzivno informisati o problemu sa malim boginjama", smatra zamenik šefa poslaničkog kluba FDP Mihael Tojrer.

Predsjednik Njemačke lekarske komore, Frank Ulrih Montgomeri, pozdravlja Španov prijedlog kao „važan korak u važno vrijeme". „Uz visoku stopu vakcinisanja moguće je regionalno, pa čak i širom svijeta eliminisati uzrok bolesti", kazao je Montgomeri za medijsku mrežu RND.

Savez ljekara za djecu i mlade hvali prijedlog ministra zdravlja. Predsjednik tog saveza, Herman Jozef Kal, zahtijeva uvođenje nacionalnog registra za vakcinaciju. „Na taj način bi se ljudi podsjetili da treba da osvježe vakcinaciju", ocijenio je Kal za list Rajniše post.

Male boginje su infektivna bolest izazvana virusom. Prenosi se preko kapljica, tj. pri kihanju, kašljanju i pričanju, i veoma je zarazna. Kod zaraženih se nakon deset do dvanaest dana javljaju temperatura, kašalj, kijavica i povremeno bolovi u zglobovima. Nešto kasnije se na koži pojavljuje crveni osip. U jednom od hiljadu slučajeva dolazi do upale mozga, što može da ima smrtonosni ishod.

Važne preporuke i informacije u vezi sa širenjem infekcije morbila

U Federaciji BiH posljednjih godina registrovan je pad obuhvata pokrivenosti vakcinacijom i pored svih napora koji se ulažu da bi provakcinisanost dostigla potreban procenat, a vakcinacija svoj cilj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije