Dramatično saopćenje suda: Moguće je da će Poljska napustiti Europsku uniju

Radiosarajevo.ba
Dramatično saopćenje suda: Moguće je da će Poljska napustiti Europsku uniju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Poljska će možda morati napustiti EU zbog svojih najavljenih reformi u sudstvu, upozorio je Vrhovni sud ove države, piše BBC. Prijedlog reforme bi dozvolio da suci budu suspendirani ako dovedu u pitanje upravo tu reformu.

Suci kažu da ovi prijedlozi predstavljaju prijetnju pravnoj hijerarhiji, prema kojoj su EU propisi iznad onih nacionalnih, te bi mogli biti shvaćeni kao pokušaj da se sudstvo stavi pod kontrolu.

Poljska je već bila prijavljena Europskom sudu za ljudska prava zbog novih pravila za suce koje je donijela vlast koju čini ultrakonzervativna stranka Pravo i pravda. Prema tim regulama, suci mogu biti kažnjeni zbog sudjelovanja u 'političkoj aktivnosti'.

Sudac koji dovede u pitanje legitimnost sudaca koje predloži Nacionalno sudsko vijeće može biti kažnjen novčanom kaznom ili u nekim slučajevima suspendiran.

Vladajuća stranka tvrdi da su promjene u zakonu nužne da bi se suprotstavilo korupciji i popravilo pravosuđe, za koje tvrdi da je još uvijek pod utjecajem ideja iz doba komunizma. Međutim, EU je optužila Pravo i pravdu za politizaciju pravosuđa otkad je došla na vlast 2015.

Iz Vrhovnog suda su kazali da stranka na vlasti potkopava princip primarnosti zakona EU nad državnim zakonom. U priopćenju Vrhovnog suda se kaže: "Kontradikcija između poljskog i EU prava... će vjerojatno voditi k intervenciji institucija EU u odnosu na kršenje sporazuma EU i na duži rok će voditi do nužnosti napuštanja Europske unije."

Također se kaže da je predloženi dokument jasno kreiran da dozvoli predsjedniku Andrzeju Dudi da izabere novog šefa Vrhovnog suda prije predsjedničkih izbora koji se očekuju u maju. Vrhovna sutkinja profesorica Malgorzata Gersdorf usporedila je prijedloge vladajuće stranke sa situacijom vojne diktature 1981. u komunističkoj Poljskoj.

Poljske suce nominira Nacionalno sudsko vijeće, tijelo koje bi trebalo čuvati neovisnost sudstva i koje se donedavno sastojalo od većine sudaca koje su odabrali njihovi kolege. Vladajuća stranka je lani promijenila zakon na način da je sad većina sudaca koji sjede u tom vijeću izabrana u donjem domu parlamenta, koji kontrolira Pravo i pravda. Spomenuto je vijeće suspendirano iz članstva Europske mreže sudbenih vijeća s argumentom da više nije politički neovisno, javlja Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije