Podjele: Ko želi da BiH i zapadni Balkan postanu dio EU, a ko ne

Radiosarajevo.ba
Podjele: Ko želi da BiH i zapadni Balkan postanu dio EU, a ko ne
/ Foto: europa.ba

Zemlje članice EU podijeljene su u vezi s pitanjem proširenja na zemlje zapadnog Balkana na tri bloka, od kojih neke, poput Francuske i Holandije, žele zaustavljanje dok se EU ne reformiše, dok zemlje Višegradske grupe i zemlje u okruženju zapadnog Balkana žele što hitnije širenje evrobloka.

Jaroslav Lindenberg, ambasador Poljske u BiH, kaže da njegova zemlja snažno podržava proces proširanja EU i zagovara interese zemalja zapadnog Balkana u tom pogledu, ali da proces ne vode pojedine zemlje, već evropske institucije, poput Evropske komisije, Savjeta EU i Evropskog savjeta, pišu Nezavisne.

„Naša država pripada neformalnoj, takozvanoj Talinskoj grupi, koja se sastoji od 14 država članica, a snažno podržava proces proširenja. Međutim, treba uzeti u obzir da u EU postoje i zemlje koje nisu toliko blagonaklone tom procesu i njihovo mišljenje se mora uzeti u obzir, jer se sve odluke Evropskog savjeta, što se tiče proširenja, donose konsenzusom“, rekao je on, uz napomenu da se u velikoj mjeri ove odluke donose na temelju preporuka Evropske komisije.

Inače, tokom nedavne posjete Poljskoj, u brojnim zvaničnim i nezvaničnim razgovorima s predstavnicima vlasti, privrede i nevladinog sektora, stiče se utisak da je Poljskoj jako stalo da zapadni Balkan postane dio EU. Glavni razlozi tiču se ekonomske saradnje i obostranih mogućnosti na polju privrede, kao i bezbjednosti i smanjenja negativnih vanevropskih uticaja.

Međutim, Poljska proširenje vidi i kao moralnu obavezu s obzirom na to da i sebe vidi kao zemlju koja je morala proći kroz teške reforme na tom putu.

„Poljska ima ekspertize u svakoj oblasti. Imamo stručnjake, imamo procedure i imamo želju da sa vama naša iskustva podijelimo. Mnogo vaših stručnjaka i administrativnih radnika sada se nalazi na obuci u Poljskoj. To je samo jedan od doprinosa koji mi stavljamo vama na raspolaganje“, rekao je jedan poljski zvaničnik.

U Poljskom institutu za međunarodne odnose, uticajnom tink-tanku u toj zemlji, kažu da je Poljska uspjela zadržati kredibilitet u procesu proširenja, jer ni u jednom trenutku nije opstruisala ili usporavala političke odluke koje su se donosile u procesu proširenja, sugerišući da neke zemlje Berlinskog procesa u prvi plan stavljaju svoje ekonomske interese u regionu.

„Ako pogledate na šta se Poljska fokusirala u proteklom periodu, vidjećete da su to bilateralni instrumenti i brojni forumi, poput Skopljanske konferencije, Beogradske konferencije, Tiranske konferencije i Akademije o proširenju. Osim toga, Tink-tank forum, koji je osnovala Poljska, mogao bi služiti kao trajni element u Berlinskom procesu“, kažu oni.

Podsjećanja radi, u okviru Berlinskog procesa Poljska je ove godine organizovala konferenciju u Pozdanju, čime je doprinijela Berlinskom procesu, a njihov doprinos u tom smislu bili su angažovanje nevladinih organizacija iz regiona i bilateralni sastanci kako bi se radilo na zajedničkim platformama koje bi svima mogle pomoći u procesu proširenja.

Jakub Kubica, iz Natolin kampusa Evropa koledža u Varšavi, kaže za Nezavisne da je njihov fokus na mladim ljudima izvan Evrope i treninzima kako da sarađuju u procesu proširenja.

„Recimo, mi sada radimo s našim partnerima sa zapadnog Balkana i naša pozicija u Varšavi i Poljskoj, kao zemlji koja je snažni advokat proširenja, značajno nam olakšava posao. Veoma nam je drago što je jedna od odluka Vlade Poljske tokom predsjedavanja Poljske Evropskim savjetom da otvori šest stipendija za studente sa zapadnog Balkana na našem kampusu“, rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije