Žestoka rasprava akademika Durakovića i Petrovića o Handkeu

Radiosarajevo.ba
Žestoka rasprava akademika Durakovića i Petrovića o Handkeu
PrtScr / Duraković i Petrović

O dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, protestima, reakcijama razgovaramo sa jednim od najistaknutijih bh. intelektualaca, orijentalistom i akademikom Esadom Durakovićem i Aleksandrom Petrovićem, docentom na Katedri za njemački jezik i književnost na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, na N1 televiziji.

Kakvo je vaše mišljenje o odluci da Peteru Handkeu pripadne Nobelova nagrada za književnost u ovoj godini?

Duraković: Uvjeren sam da je to pogrešan potez Švedske akademije budući da je gospodin Handke promovirao i još uvijek promoviše nešto što je neetično i što je potvrđeno pred međunarodnim instancama, a to je rat u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici. Nema teksta bez konteksta i nema teksta koji je ideološki potpuno nedužan. Kad Handke govori o zločinima i genocidu to više nije privatna stvar jer ulazi u javni prostor. Mislim da Komitet mora voditi računa o ideološkim implikacijama ove nagrade.

Petrović: Naučnici se lako slože oko nauke. Slažem se sa profesorom da nema teksta bez konteksta. Ne bih odvajao Handkeovo djelo od njegovih javnih istupa, ali postoji način na koji možemo interpretirati piščev život u odnosu na njegovo djelo.

Da li smatrate da se Handkeovo djelo interpetira na loš način?

Petrović: Apsolutno. Zato što Handke nikada nije bilo šta neetično podržavao.

Zar nije neetično negirati genocid?

Petrović: Citirajte (gdje negira). Evo jedan citat iz njegov 'Zimskog putovanja':

"Nećeš dovesti u pitanje masakar u Srebrenici, jel da, prokomentarisala je S". A Handke kaže: "Neću."

Zamislite da je Handke pozivao i opravdavao bombardovanje? Gunter Grass je 1999. godine opravdavo bombardovanje Srbije i to ga je kvalifikovalo za dobijanje Nobelove nagrade. Gdje su tada bili svi silni intelektualci?

Duraković: Ne možemo odvajati djelo pisca od njegov ličnosti, od njegove personalnosti. Dijelo je plod kompletnog habitusa njegovog autora. Oni koji posežu za argumentom da se djelo posmatra odvojeno od Handkea pokušavaju ideološki opravdati nagradu koja ne može biti opravdana. Handke može pisati šta hoće i kako hoće, ali stvar dobija na značaju kada se promovira najznačajnijom književnom nagradom. Onda će oni koji poriču genocid u Srebrenici kazati da gospodin Handke, Nobelovac, ima drugačije mišljenje o Srebrenici.

 
VIše o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije