Završen Energetski samit u Neumu, poruka je da BiH mora ubrzati proces tranzicije

3
A. L.
Završen Energetski samit u Neumu, poruka je da BiH mora ubrzati proces tranzicije
Foto: USAID / Posljednji dan Energetskog samita 2022.

Zatvoren je Energetski samit 2022. godine u Neumu. Završna poruka je da Bosna i Hercegovina mora ubrzati energetsku tranziciju i početi sa upotrebom fosilnih goriva.

Naša zemlja se u prethodnih nekoliko godina obavezala provesti brojne projekte vezane za reformu energetskog sektora, a vrlo malo ili skoro ništa od toga nije ispunila. Rokovi se približavaju, a nove obaveze dolaze.

Upravo iz tih razloga je glavna poruka iz Neuma da se procesi moraju ubrzati.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Na Samitu u Neumu diskutovali su kako domaći, tako i međunarodni partneri koji su se saglasili da Bosne i Hercegovina ima kapacitet preći na obnovljivu vrstu energije jer ima sunce, vjetar, vodu...

Ipak, nedostaje nam razvijanje novih strategija , planova, politika i provođenja legislativnih reformi na svim nivoima vlasti.

Tokom diskusija je istaknuta nužnost usvajanja državnog zakona o električnoj energiji i prirodnom plinu.

Posljednji dan Energetskog samita 2022.  - undefined

Foto: USAID: Posljednji dan Energetskog samita 2022.

Posebno je važno pojednostaviti procedure za izdavanje dozvola privatnim investitorima koji žele uzeti aktivno učešće u tranziciji i na taj način učestvovati u smanjenju efekta klimatskih promjena.

Tim povodom pred otvaranje Samita prezentovan je vodič za investitore koji ima za cilj pojednostaviti izdavanje dozvola na gradnju. Potencijalni investitor na web stranici treba ispuniti kratku anketu sa opisom pinvesticije u koju želi uložiti, a onda mu program izda niz dozvola potrebnih za njegovu investiciju.

Iz USAID-a kažu da su dobili brojne pozitivne feedbacke kada su izdali štampanu verziju vodiča i vjeruju da će isto biti sa digitalnim. Za sada nemaju podatke o tome da li se povećao broj investicija nakon izdavanja štampanog vodiča, čija je mana ta da ne može biti ažuriran.

Courtney Chubb, direktorica misije USAID u BiH kazala je ovom prilikom da vodič neće biti koristan samo za investitore već i obične građane, posebno one koji žele postaviti solarne panele na krovovima svojih kuća.

Generalno su međunarodni predstavnici stava da BiH ima potencijal, ali da mora početi brže raditi na donošenju zakona koji bi ubrzali proces energetske reforme.

Na trodnevnom Samitu učestvovalo je više od 500 osoba, a između ostalog pojavili su se ambasadori SAD-a i Velike Britanije Michael Murphy i Matthew Field, kao i šef delegacije EU u BiH Johann Sattler.

U panel diskusiji učestvovali su i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH Šemsudin Mehmedović, Saša Magazinović, Branislav Borenović, Edita Đapo, Lazar Prodanović...

Inače, bio je ovo šesti Energetski samit u BiH i prvi koji nije održan online poslije 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije