Vlasnici nargila barova: Zakon bi mogao ugasiti više od 1.000 radnih mjesta

13
Radiosarajevo.ba
Vlasnici nargila barova: Zakon bi mogao ugasiti više od 1.000 radnih mjesta
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se služe nargile, odnosno vodene lule kako je to definisano predloženim zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, koji je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 26. maja su se oglasili zajednickim saopćenjem za javnos koje prenosimo u cijelosti.

"Sasvim nam je jasno da Federacija Bosne i Hercegovine treba donijeti nova pravila za kontrolu duhanskih proizvoda, ali isto tako nam nije jasno zašto ta pravila moraju biti strožija nego u Njemačkoj i drugim zemljama EU, i mnogo strožija nego u regiji.

Kao vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se služe vodene lule kojih u Federaciji BiH ima preko 300 takvih objekata u kojima je zaposleno preko 2.000 radnika želimo pozvati zastupnike u Parlamentu Federacije BiH da podrže amandmane na zakon koji su dostavili zastupnici Irfan Čengić i Salmir Kaplan.

Ovim amandmanima se ne mijenja suština zakona, te bi pušenje i dalje bilo zabranjeno kako je planirano zakonom, ali bih pored psihijatrijskih ustanova i aerodroma, omogućio izuzetak za nargila barove u kojima bi se mogle služiti samo vodene lule(nargile) ali ne i pušenje cigareta.

Ovakva praksa je prisutna i u zemljama EU od onih najuređenijih kao Njemačka i Luksemburg do zemalja iz regije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, te ne vidimo razlog zašto isto ne bi bilo dozvoljeno i u Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme pandemije u FBiH je ugašeno desetine hiljada radnih mjesta, ukoliko se zakon usvoji bez amandmana ovaj će zakon preko noći ugasiti preko hiljadu radnih mjesta direktno.

Apelujemo na Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnike u Parlamentu FBiH da prihvate predložene amandmane, te bi takav zakon uveo zabranu pušenja ali i omogućio izuzetak kao u regiji i EU", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije