Vajzović Nizamić, predsjednica BHAAAS-a: Gradimo građanski identitet u BiH!

3
F.V.
Vajzović Nizamić, predsjednica BHAAAS-a: Gradimo građanski identitet u BiH!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Eldina Vajzović Nizamić

Protekle sedmice završeni su jubilarni, 15. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS). Mnoštvo događaja i aktivnosti koji su pratili ovaj izniman događaj su na jedan nadasve moderan, veoma praktičan, pa i virionarski način, uz mnoštvo odličnih pojedinaca, pokazali kako bosanskohercegovačka dijaspora koja okuplja naše najpametnije ljude može pomoći domovini.

Bez suvišne patetike, velikih riječi, u odsustvu bilo kakvih pretjerivanja, na stol su sipali ideje i konkrene projekte i planove, pokazujući  kako zaista može biti nade - kada stvar uzmemo u svoje ruke.

Ono što su proteklih deceniju i pol radili naši odličnici, dr. Esad Boškailo, istinski heroj, te agilni i pametni dr. Ismar Volić i dr. Amer Smajkić, na svoj način je (a ko bi drugi) s(p)retno zaokružila je jedna žena -  dr. Eldina Vajzović Nizamić, stručnjakinja iz oblasti porodične medicine sa adresom u Seattleu, a čiji je aktivistički angažman u BHAAAS-u počeo još 2009. godine.

Vanredno obavještenje iz ViK-a: Kvar na vodovodnoj mreži - u ovim ulicama prekid vodosnadbijevanja

Vanredno obavještenje iz ViK-a: Kvar na vodovodnoj mreži - u ovim ulicama prekid vodosnadbijevanja

Ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori Vajzović Nizamić, s kojoj pravimo post festum 15. Dana BHAAAS-a.

Radiosarajevo.ba: Uvažena gđo. Vajzović Nizamić, prošle sedmice završeni su Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke BHAAAS, kakve utiske nosite s ovih susreta?

Vajzović Nizamić: Ovogodišnji Dani BHAAAS-a bili su jedini od najposjećenijih i najvećih do sada. Imali smo skoro 800 učesnika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva na sedam lokacija, te posebno želim istači prisustvo velikih svjetskih imena iz oblasti plastične hirurgije, predavanja ljekara iz Amerike, umjetničke izložbe, književne radionice, mali muzej STEM kao i program sa studentima.

Teme ovogodišnjih Dana BHAAAS-a bile su, između ostalih, medicinska etika, primarna zdravstvena zaštita u Bosni i Hercegovini, simpozij perioperativne medicine, internacionalni simpozij plastične hirurgije, iseljavanje ljekara iz Bosne i Hercegovine, inženjerstvo, etnički naspram građanskog koncepta Bosne i Hercegovine, održivi razvoj te uloga matematike u politici.  Misija BHAAAS-a je da gradi mostove znanja i saradnje između bh. dijaspore i naučne i akademske zajednice u BiH, te mi je drago da smo to još jednom potvrdili i pokazali zajednički kapacitet znanja i iskustva.

Dani BHAAAS u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dani BHAAAS u Sarajevu

Širenje misije

Radiosarajevo.ba: Koje su najznačajnije poruke koje šalju Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke BHAAAS?

Vajzović Nizamić: Utisci su izvanredni, imamo vrlo korisne zaključke i ostvarene saradnje koje namjeravamo i dalje razvijati. U segmentu medicine, zaista smo imali vrlo konstruktivne razgovore i zaključke te ostvarili saradnju sa ključnim privatnim i javnim bolnicama. Također, raduje nas i podrška Univerziteta u Sarajevu i Akademije nauka i umjetnosti BiH, koji su prepoznali značaj Dana i ove godine. Posebno smo sretni što je u javnosti prepoznat značaj BHAAAS-a i što imamo sve veći interes medija za različite teme. Ključna poruka je saradnja, razumijevanje i komunikacija u cilju širenja misije BHAAAS-a. Vjerujemo da možemo dalje razvijati ovu saradnju kroz prijenos znanja i iskustva naših članova u Americi iz oblasti medicine, tehničkih i prirodnih nauka, urbanog lokalnog razvoja te umjetnosti i književnosti.

Uz izvanredne medicinske simpozije, umjetničke izložbe i književne radionice, adresirali smo i temu odlaska ljekara iz BiH a zahvaljujući interdisciplinarnoj saradnji naših odjela urbanog razvoja i medicine te podršci Vijeća za regionalnu saradnju (RCC). Također, jedan od ključnih događaja tokom 15. Dana BHAAAS-a bilo je potpisivanje sporazuma o saradnji između Udruženja liječnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj (BHÄG) i BHAAAS-a. Cilj ove saradnje je omogućiti razmjenu znanja i metoda kroz programe razmjene studenata i doktora u njemačkim klinikama, uz mentorstvo doktora bosanskohercegovačkog porijekla.

Otvoreni 15. Dani BHAAAS: Spajanje nauke, umjetnosti i dijaspore za bolju budućnost BiH

Otvoreni 15. Dani BHAAAS: Spajanje nauke, umjetnosti i dijaspore za bolju budućnost BiH

Ova inicijativa ima za cilj jačanje medicinskih odjela u bosanskohercegovačkim klinikama i unapređenje rada operacijskih sala. Entuzijazam i zajednička vizija za unapređenje zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini inspirisali su učesnike da zajedno rade na boljoj budućnosti.

Građanski identitet BiH

Radiosarajevo.ba: Jedna o tema ovih susreta jesu etničko u odnosu na građanski koncept, kakvu BiH vidi BHAAAS?

Vajzović Nizamić: BHAAAS vidi Bosnu i Hercegovinu kao društvo koje je duboko obilježeno etničkim identitetima, ali isto tako podupire ideju građanskog koncepta kao temelja za zajednički život svih njenih građana. Ovi susreti naglašavaju potrebu za prepoznavanjem i poštovanjem svih etničkih grupa u zemlji, ali istovremeno potiču na izgradnju građanskog identiteta koji se temelji na zajedničkim vrijednostima, demokratskim principima i jednakosti svih građana pred zakonom. BHAAAS aktivno radi na stvaranju prostora za dijalog između različitih etničkih zajednica kako bi se prevazišle etničke podjele i doprinijelo stvaranju inkluzivnijeg društva u BiH. Ovaj pristup osnažuje izgradnju mira, stabilnosti i dugoročne perspektive za sve građane Bosne i Hercegovine.

Zabrinjavajuće poruke

Radiosarajevo.ba:  Kako vidite u najmanju ruku dramatičnu situaciju u zemlji koja evo na određen način eskalira ovih dana otvorenim prijetnjama zemlji, njezinom opstanku. Vidimo  i nove „svesrpske“ sabore i poruke koje nisu dobronamjerne, a koje se sada i konkretiziraju kroz različite aktivnosti i uz uplitanje susjeda. Koliko sve to brine?

Vajzović Nizamić: Poruke koje svakodnevno čujemo izuzetno su zabrinjavajuće i retrogradne. Ipak, vjerujemo u važnost dijaloga i razumijevanja među svim političkim i etničkim grupama u zemlji te podržavamo napore za jačanje demokratskih institucija, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava kao ključnih koraka ka stabilizaciji situacije. Uz to, Akademija naglašava važnost međunarodne podrške i angažmana kako bi se osiguralo da Bosna i Hercegovina ostane na putu prema evropskim integracijama i da se izgradi prosperitetno i sigurno društvo za sve njene građane.

Uloga SAD-a

Radiosarajevo.ba: Kako vidite ulogu SAD-a u BiH i njenom očuvanju?

Vajzović Nizamić: Kako je i sam ambasador Murphy istakao prilikom Ceremonije otvaranja Dana BHAAAS-a, uloga SAD-a je ključna za očuvanje stabilnosti, podršku procesu pomirenja te daljnji razvoj demokratskih institucija i vladavine prava u BiH. SAD imaju dugu historiju angažmana u BiH, pružajući podršku mirovnim procesima, izgradnji institucija i jačanju demokratskih vrijednosti.

Mnogi od nas se dobro sjećaju ovih procesa, jer smo ih i sami prolazili. Američke organizacije i zajednice, također, su pružale pomoć u obliku obrazovnih programa, profesionalne rehabilitacije i kulturne integracije kako bi izbjeglicama pomogle da se uspješno adaptiraju na novu sredinu. Uz to, američka diplomatija aktivno radi na podršci evropskim integracijama BiH, što je ključno za dugoročnu stabilnost i prosperitet zemlje.

Eldina Vajzović Nizamić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Eldina Vajzović Nizamić

Radiosarajevo.ba:  U kojoj mjeri naša pamet izvan BiH može pomoći zemlji? Posljednjih godina vidjeli smo jedan značajan primjer angažiranja značajnih ljudi iz dijaspore u novu Vladu Kosova, što je donijelo stanovite pomake u toj zemlji. Je li nešto slično moguće u BiH?

Vajzović Nizamić: Angažman stručnjaka iz dijaspore može donijeti značajne koristi kroz transfer znanja, iskustava i najboljih praksi u različitim sektorima društva, uključujući ekonomiju, politiku, obrazovanje, zdravstvo i druge, što je upravo jedan od ciljeva naše Akademije.

Potrebno je stvoriti povoljan ambijent koji će privući talentirane ljude iz dijaspore da se vrate ili aktivno učestvuju u procesima razvoja zemlje. Stoga, BHAAAS zagovara jačanje veza između dijaspore i domovine kroz različite programe, inicijative i projekte koji će mobilizirati potencijal dijaspore za bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Upravo takav primjer je i saradnja sa njemačkim udruženjem ljekara, saradnja sa privatnim i javnim bolnicama u BiH te aktivnosti naših kolega koje sprovode u BiH kao npr. “treniranja” BiH hirurga odnosno svojevrsna praksa za mlade hirurge koju obavljaju u SAD-u. Takav jedan projekat vodi naš član Kenan Arnautović, i to vrlo uspješno.

Svakako da postoji prostor za unaprjeđenje posebno i oblasti medicine gdje bi trebali biti otvoreniji u BiH ustanovama i klinikama, da pozovu - prihvate kolege koji “rade i žive svjetske norme i prakse” kako bi im pomogli da uvedu iste (za dobro pacijenata primarno), radeći sa njima, prvenstveno sa specijalizantima, a također i sa studentima na fakultetima u BiH.

Ulaganja u nauku

Radiosarajevo.ba: Govorilo se i o ulozi matematike u politici? Koliko matematika može pomoći BiH?

Vajzović Nizamić: Nas redovni član i jedan od dosadašnjih predsjednika BHAAAS-a Ismar Volić prezentirao je knjigu upravo na ovu temu. Kako i navodi, matematika nas potiče da stvari ne uzimamo zdravo za gotovo nego da kritički razmišljamo što je upravo dobar savjet za sve građene BiH prilikom glasanja. Također, svjesni smo važnosti matematike u algoritmima i političkim kalkulacijama s čime se javnost treba još bolje upoznati kako bi kvalitetno rasuđivali. U konačnici, o svemu ovome Ismar govori u svojoj knjizi „Kako matematika unapređuje glasanje“ koju iskreno preporučujem svim vašim čitateljima.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite ulaganja u Bosni i Hercegovini u nauku, koliko taj nivo zaostaje za svijetom, i šta Akademija koja okuplja renomirane eksperte iz svijeta, porijeklom iz BiH, može da promijeni na tom polju?

Vajzović Nizamić: Naša vizija je postati vodeća mreža za profesionalni i akademski napredak budućih generacija bosanskohercegovačkih Amerikanaca, Bosanaca i Hercegovaca i prijatelja Bosne i Hercegovine širom svijeta. Mi smo svjesni da ulaganja u nauku u Bosni i Hercegovini trenutno zaostaju za svjetskim standardima, što predstavlja veliki izazov za zemlju u smislu inovacija, konkurentnosti i dugoročnog razvoja. 

Akademija, okupljajući renomirane stručnjake iz svijeta koji imaju korijene u Bosni i Hercegovini, može imati značajan uticaj na promjenu ovog stanja. Naše stručno znanje, iskustvo i internacionalna mreža kontakata mogu biti od neprocjenjive vrijednosti u podršci razvoju nauke u BiH. Upravo ovakvi događaji kao sto su BHAAAS Dani mogu biti katalizator za promjene u oblasti nauke u BiH, pružajući stručnost, resurse i motivaciju potrebnu za prevazilaženje izazova i postizanje svjetskih standarda u istraživanjima i inovacijama.

Čak 37% medicinskih radnika u Njemačkoj dolazi iz BiH

Radiosarajev.ba: Ukazujete i na izazove odlazaka medicinskog kadra iz BiH, u kojoj mjeri je to opasnost? Govorilo se, evo i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti i medicinskoj etici?

Vajzović Nizamić: Iseljavanje medicinskih stručnjaka iz jugoistočne Evrope, jedan je od najvažnijih izazova savremenog doba. U okviru Dana BHAAAS-a organizovali smo  interdisciplinarnu sesiju u saradnji s Vijećem za regionalnu saradnju kako bismo razumjeli regionalne trendove emigracije i razgovarali o  mjerama i strategijama za njihovo suzbijanje.

Panelu su prisustvovali istaknuti stručnjaci kao što su Yana Andersen iz Svjetske zdravstvene organizacije, Mira Rakacolli iz Ministarstva zdravstva Albanije, Valentin Veron Toma iz Instituta „Francisc I. Rainer” Rumunjske akademije te Burcu Ozturk iz MLP Care Group, Turska. Razgovarali smo o uticaju emigracije na kvalitetu zdravstvenih usluga i potrebi za tačnim statističkim praćenjem radi učinkovitog upravljanja. Prema dostupnim podacima, više od 37% medicinskih radnika u Njemačkoj dolazi iz BiH, a 28% iz Srbije, 18% iz Albanije i Kosova. Naša saradnja i ovakvi događaji ključni su za postizanje održivih rješenja i vraćanje stručnjaka u naše zdravstvene sisteme.

„Znanje  - bogatstvo koje se dijeli“

Radiosarajevo.ba: Koje aktivnosti Akademije možemo očekivati u narednom periodu, pogotovo  smislu realizacije istaknutih problema?

Vajzović Nizamić: Misija Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) je razvijanje i unapređenje umjetnosti i nauke među bosanskohercegovačkom dijasporom i u Bosni i Hercegovini. Naši ciljevi se ne mijenjaju i ostajemo posvećeni uspostavljanju i jačanju veza između bosanskohercegovačkih naučnika, umjetnika i stručnjaka u dijaspori te izgradnji mostova saradnje s Bosnom i Hercegovinom i širem regijom kroz vrednovanje duha intelektualne različitosti i slobodne razmjene ideja. Članovi BHAAAS-a svojim znanjem i iskustvom doprinose dobrobiti svojih članova, ali i građana Bosne i Hercegovine i njenih budućih generacija. Vodeći princip BHAAAS-a je da je znanje bogatstvo koje se dijeli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije