Utjecaj S. Arabije na Balkan i BiH: Finansirali militante sa 800 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Utjecaj S. Arabije na Balkan i BiH: Finansirali militante sa 800 miliona dolara
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Zemlje arapskog zaljeva pojačale su svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu u proteklim godinama, posebno kada je riječ o ekonomskoj podršci, ali i onoj ideološkoj koju uvjetuju pružanjem pomoći još od ratnih dejstava na ovim prostorima.

Ovako počinje novi izvještaj Europskog parlamenta u kojem se govori o utjecaju Saudijske Arabije i drugih bliskoistočnih zemalja na Balkan, posebno na Bosnu i Hercegovinu, u kojem se ističe da je Saudijska Arabija uložila više od milijardu eura u razne projekte na Balkanu.

Saudijskoj Arabiji najviše se spočitava širenje vehabizma na Balkanu

"Saudijska Arabija prednjači u odnosu na Zaljevske zemlje kada je riječ o ideološkom pristupu Zapadnom Balkanu. Ona je od sebe stvorila važnog igrača još od 1990. godine i rata na prostoru Balkana. Sve Zaljevske zemlje tada su podržale muslimane u Bosni i Hercegovini, kroz brojne kanale, a navodi se kako je Saudijska Arabija potrošila stotine miliona eura za Muslimane, mobilizirajući islamske borce iz cijelog svijeta, ali i donirajući humanitarnu pomoć. Nakon rata fokusirali su se na investicije u osnaživanju vlasti, jačanju zdravstvenog sistema, ali i investicije u području edukacije i kulture. Ipak, ono što im se najviše spočitava jeste gradnja i finansiranje džamija i škola koje šire ultra-konzervativnu doktrinu, poznatu kao vehabizam", ističe se u opisu Saudijske Arabije u ovom izvještaju.

Ilustracija - undefined

Političke, ekonomske i kulturne veze Saudijske Arabije u regiji najviše se tiču muslimanskog identiteta, ali je konstantno nastojanje da se u regiji proširi verzija konzervativnog islama - vehabizam, iako muslimani s područja Balkana odavno prakticiraju modernu verziju islama. Posebno je to izraženo u Bosni i Hercegovini, u kojoj je više od 50 posto populacije muslimansko stanovništvo, koje je veoma blisko sa kompletnom islamskom zajednicom svijeta.

"Zbog toga većina investicija Saudijske Arabije odlazi upravo u BiH, još od pojave Mladih muslimana i Islamske deklaracije Alije Izetbegovića, nakon koje su se dogodila agresija na BiH i dolazak mudžahedinskih brigada u BiH. Iako je Saudijska Arabija uložila mnogo novca u humanitarne centre i nevladine organizacije, njima se spočitava formiranje takozvanih vehabijskih centara, kao što je džamija Kralja Fahda, dok druge islamske zemlje koje su ulagale svoj novac u humanitarnu pomoć za BiH, kao što je Turska, nije doprinosila formiranju bilo kakvih ideoloških centara", pojašnjava se u najnovijem izvještaju Europskog parlamenta.

Paralalene institucije i paradžemati: Za potrebe mudžahedina Arabija uložila 800 miliona dolara

Također, ističe se problem paralelnih obrazovnih sistema u BiH koje, navodno, finansira Saudijska Arabija, kao i paralelnih religijskih institucija, takozvanih paradžemata, što je prouzrokovalo ozbiljne socijalne i sigurnosne probleme u BiH, ali i cijeloj regiji.

"Iako Saudijska Arabija nije jedini donator BiH, to su činile Turska, Iran i druge zemlje, oni su podržavali veoma uspješno obrazovni sistem, socijalne i religijske institucije, što je ocijenjeno kao izvanredno. Ipak, ističe se kako je s druge strane raslo i finansiranje militantnih islamista u regiji, te se navodi kako je Saudijska Arabija samo za ove potrebe izdvojila gotovo 800 miliona dolara", ističe se u izvještaju.

Ilustracija - undefined

Širenje konzervativnih formi islama je, vjeruje se, jedan od razloga zašto se veliki broj boraca iz regije pridružio takozvanoj Islamskoj državi, tačnije njih gotovo 900. Prema brojnim studijama to je prouzrokovalo brojne sigurnosne prijetnje i dodatnu radikalizaciju jednog dijela stanovništva, netoleranciju prema drugim religijama i nacijama, što je i jedna od najvećih prijetnji po cijelu Europu.

Pored ovog opisane su i druge investicije Saudijske Arabije na Balkanu, koja je samo u 2017. najavila ulaganje više od 100 miliona dolara u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.  Osim toga istaknute su i brojne druge investcije koje su arapski investitori proveli na prostoru Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, kao što su luksuzni resorti, posebna naselja za arapske državljane ili tržni centri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije