U ovim dijelovima Sarajeva zabranjena je gradnja: Hoćemo li lakše disati?

B. T.
U ovim dijelovima Sarajeva zabranjena je gradnja: Hoćemo li lakše disati?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Stambene zgrade u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo, na nedavnoj sjednici donijela je Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih u "Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada".

Ovu Studiju Vlada usvojila u februaru ove godine.Kako je navedeno u Vladinoj odluci, u obuhvatu ventilacionih koridora u KS, privremeno se zabranjuje donošenje upravnih akata o odobravanju građenja bilo kakvih građevina ili izvođenje zahvata u prostoru.

Od toga su izuzete građevine i zahvati u prostoru koji su u funkciji poboljšanja osnovne komunalne infrastrukture ili služe za očuvanje sigurnosti života i zdravlja ljudi i njihove imovine od devastacija izazvanih prirodnim djelovanjem ili djelovanjem čovjeka.

Zabrana traje šest mjeseci i već je stupila na snagu, obzirom da je Odluka ovih dana objavljena u Službenim novinama KS.

Kako je dalje navedno u odluci, svaki upravni akt, kojim se rješava po zahtjevu stranke za građenjem u obuhvatu detaljnih planskih dokumenata, čiji obuhvat ulazi u obuhvat ventilacionih koridora utvrđenih Studijom, donesen u ovom, bit će poništen ili ukinut po pravu nadzora od strane drugostepenog organa.

Grad i općine su dužne, u roku od šest mjeseci, da u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, izvrše analizu svih detaljnih planskih dokumenata (regulacioni planovi i urbanistički projekti) čiji obuhvati ulaze u obuhvat ventilacionih koridora i pokrenu postupke usklađivanja istih sa rezultatima Studije, u skladu sa instrukcijama koje donese Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Koji je to konkretno proctor na koji se zabrana gradnje odnosi?

Kako je navedeno u Studiji u Kantonu Sarajevo su identificirani primarni i sekundarni ventilacioni koridori.

Ventilacioni koridori u Sarajevu  - undefined

Foto: Printscreen: Ventilacioni koridori u Sarajevu

Primarni ventilacioni koridori su:

  • Koridor Miljacka, koje je određen pravcem rijeke Miljacke. Proteže se sa istoka gdje rijeka Miljacka ulazi u grad (Bentbaša) do toka rijeke Miljacke u Halilovićima..
  • Koridor Glavna cesta formiran je uz glavnu saobraćajnicu koja povezuje istočne i zapadne dijelove grada. Koridor se prostire od Marijin Dvora na istoku do lokacije Stupska Petlja na zapadu.

Sekundarni ventilacioni koridori su:

  • Koridor "Južna longitudinala" se poklapa sa "Južnom longitudinalom" ili je određen sljedećim ulicama: Zagrebačka, Grbavička i Zvornička
  • Koridor Zelena transverzala proteže se uz ulicu Alipašina od Koševa i Zetre do Skenderije
  • Koridor Alipašino Polje 1 proteže se duž ulice Ante Babića na Alipašinom Polju
  • Koridor Alipašino Polje 2 proteže se duž ulice Ive Andrića na Alipašinom Polju

Studija o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada pripremljena je u okviru projekta Zeleni akcioni plan Kantona Sarajevo. Najvažniji ciljevi ove studije su provođenje analize mogućeg uticaja na strujanje i kvalitet zraka u sarajevskoj kotlini formiranjem novih ventilacionih koridora za vjetar te identifikacija područja/koridora na kojima bi trebalo ograničiti gradnju visokih zgrada kako bi se poboljšali dotok svježeg zraka i kvalitet zraka u cijeloj kotlini.

Hrasno, Tibra, Alipašino, Dobrinja: Šta je dobro, šta loše...

Kako je navedeno u Studiji, u smislu dispozicije i oblika zgrada, Sarajevo ima nekoliko primjera veoma dobre građevinske prakse.

U pogledu pozicioniranja zgrada u naselju Hrasno se nalazi nekoliko nebodera koji predstavljaju primjer dobrog rasporeda zgrada u pogledu urbane ventilacije (neboderi na Trgu heroja). Četiri nebodera koji su poredani u mreži od dvije kolone i dva reda pri čemu je ostavljen veliki prostor između svakog od njih.

U Kantonu Sarajevo, kako se navodi dalhe, postoji nekoliko primjera veoma kvalitetnih mreža slobodnih prostora.

Navedeno je da naselje Dobrinja karakteriziraju niže zgrade i nekoliko parkova koji se nalaze između kompleksa zgrada, kao i široke šetnice i sporedne ceste. Otvoreni prostori u Dobrinji (parkovi u konkretnom slučaju) povezani su prolazima između blokova zgrada i šetnicama.

Zahvaljujući nižim zgradama i većem broju otvorenih prostora, brzina vjetra je veća nego u naseljima gdje gradnja zgrada i pozicioniranje otvorenih prostora nisu dobro osmišljeni.

Nasuprot tome, naselje Alipašino Polje ima nekoliko parkova, ali zato i veliki broj visokih gusto raspoređenih zgrada (od kojih mnoge imaju više od 10 spratova). U Fazi A naselja Alipašino Polje i na Stupu (Tibra) su izgrađeni blokovi nebodera bez adekvatnih otvora ili prolaza između zgrada. Posljedica toga je mnogo sporije strujanje vjetra u ovim područjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije