Tahirović o Vučićevim porukama: Moramo riješiti prošlost da bi išli u budućnost

9
F.V.
Tahirović o Vučićevim porukama: Moramo riješiti prošlost da bi išli u budućnost
Foto: Screenshoot / Tahirović komentarisao Vučićeve poruke

Intervju kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao za sarajevsku Face TV izazvao je veliku pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, a poruke šefa srbijanske države prenijeli su mnogi.

Tokom intervjua bilo je govora i o Srebrenici i o formulaciji međunarodnih sudova, a ne građana Bosne i Hercegovine, ili Bošnjaka, da je tamo izvršen genocid, najteži zločin poslije Drugog svjetskog rata.

Zašto tužite samo Srbiju?

Povodom stradanja Vučićeve porodice tokom Drugog svjetskog rata, voditelj Senad Hadžifejzović je upitao predsjednika Srbije kako to pravno formulira, aludirajući na genocid. Na to mu je Vučić rekao da nije spreman da govori o pravnim formulacijama, da je riječ svakako o teškom zločinu, ali i da zna na šta voditelj cilja.

Vučić je dodao i da je dobio više prijedloga da "sve moguće" optužimo za genocid protiv Srba, ali da se on zalaže za kulturu sjećanja.

"Da imate pravo i obavezu da podsećate na užasan zločin u Srebrenici, da Srbi podsećaju kroz kakav su pakao Jasenovca, Jadovna, Prebilovaca prošli, ali ne tražim od svakog da mi kažu kako su počinili genocid nad Srbima, jer ne mislim da će to nešto da promeni", rekao je Vučić.

On je dodao da za dokazivanje genocida postoje dva elementa, fizički i mentalni - fizički je zatiranje naroda, što nije lako dokazati, a drugi mentalni - da postoji namjera da to uradite.

Vučić je upitao i zašto BiH, koja je bila okupirana od strane NDH, nikada nije palo na pamet da tuži za genocid neku drugu državu osim Srbije.

Štaviše, Vučić je u jednom trenutku kazao Hadžifejzoviću da živi u prošlosti.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Vučićeve poruke komentirao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Presude sudova su temelj

"Vučića ne možeš uhvatiti ni za riječ ni za djela, jedno priča, drugo radi, a samo on zna sta smišlja", kazao je Tahirović.

Lično smatra da je "njegov odnos prema BiH jako licemjeran".

"Presude haških sudova (MKSJ/MRMKS, MSP) su temelj svih razgovora, onaj ko ne priznaje iste ne može biti ozbiljan sagovornik. Također, onaj ko ne želi da izruči optužene Tribunalu i javno se hvali da u njegovom mandatu niko nije izručen tom sudu, nije osoba sa kojom se može ozbiljno razgovarati o budućnosti. Moramo riješiti prošlost da bi išli u budućnost", rekao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

"Svaki razgovor sa njim ili bilo kim iz Srbije i Hrvatske morao bi početi sa pitanjem o nestalim osobama, a što, nažalost, nije slučaj", zaključio je Tahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije