Svečano obnovljen spomenik ICAR konzerva: 'Građani BiH dobro znaju o čemu je riječ'

3
S. G.
Svečano obnovljen spomenik ICAR konzerva: 'Građani BiH dobro znaju o čemu je riječ'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Spomenik ICAR-u u Sarajevu

U organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Grada Sarajeva i Akademije likovnih umjetnosti, danas je na Vilsonovom šetališu u Sarajevu svečano otvoren obnovljeni spomenik čuvenoj ICAR konzervi.

Ova konzerva sa sadržajem goveđeg mesa bila je simbol međunarodne pomoći i brige za građane i građanke Bosne i Hercegovine u periodu agresije na našu zemlju.

Centar za promociju civilnog društva ove godine proslavlja 25. rođendan. Tim povodom, odlučili su se za obnovu upravo ovog spomenika, koji je dugi niz godina bio vidno zapušten i dobrim dijelom uništen od strane vandala.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Šta se jelo u opkoljenom Sarajevu: Ko se sjeća Ikara i lunch paketa?

Šta se jelo u opkoljenom Sarajevu: Ko se sjeća Ikara i lunch paketa?

Umjetnik Nebojša Šerić Šoba je sada već davne 2007. godine, kao sarkastično prezentiranje stava pomoći međunarodne zajednice onima koji su u najtežim vremenima bili primorani jesti sadržinu ICAR konzerve, podigao ovaj spomenik.

Građani i građanke cijele BiH dobro znaju o čemu je riječ. Svi smo tokom rata jeli sadržaj ove konzerve. Nije slučajno što je Šoba odabrao baš ovo kao simbol međunarodne pomoći. Spomenik je istovremeno i tužan i duhovit i to je nekako duh naše zemlje. Bili smo duhoviti i onda kada je bilo najteže“, priča Aida Daguda, direktorica CPCD-a.

Spomenik ICAR-u u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Spomenik ICAR-u u Sarajevu

Ona nije krila zadovoljstvo obnovom ovog spomenika.

“Žalosna je činjenica što su mnogi spomenici u BiH zapušteni i niko ih ne održava. Na taj način potcjenjujemo njihov značaj. Osim toga, htjeli smo na jedan originalan način da obilježimo naš 25. rođendan. Mogli smo da organizujemo neki vid zabave sa našim saradnicima, ali smo se odlučili da je ovo bolji način da ostavimo nešto trajno iza nas", dodala je Daguda.

CPCD vjeruje da je međunarodna pomoć itekako značajna za našu zemlju.

"Mnogi će za ove konzerve reći 'smeće upakovano u lijepi zlatni omot'. Ja ne bi voljela da pomoć međunarodne zajednice bude baš taj opis. Ono što mi trebamo je da živimo život dostojan čovjeku, ništa više od toga“, dodaje Daguda.

Direktorica CPCD istakla je kako nije bilo lako riješiti se pravnih poteškoća kako bi ovaj projekat bio realizovan.

Spomenik ICAR-u u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Spomenik ICAR-u u Sarajevu

“Moram istaći da nije bilo jednostavno probiti se kroz 'šumu' pravnih propisa. Grad Sarajevo je zajedno sa nama odlučio da se ovaj spomenik obnovi. Zahvaljujem se i našem Nebojši Šeriću Šobi koji je iz daleka pratio cijeli ovaj projekat i jako je sretan zbog toga.

Moram da istaknem i našu Dajanu Cvjetković koja se godinu dana borila kroz pravne prepreke kako bi se ova priča realizovala. Ovaj spomenik poklanjamo gradu, svim građankama i građanima, a vjerujemo kako će i turistima biti interesantan“, poručila je Daguda.

Prisutnim se obratio i Dino Torzo, jedan od onih koji su učestvovali u restauraciji ovog spomenika.

“Želim samo reći da je za mene lično ova prilika masivna. Čitav sam život ovuda prolazio i znao sam šta predstavlja, ali mi nikada nije bilo jasno zašto je išaran i devastiran kao i svaki drugi spomenik u ovom gradu i državi. Mnogo mi je drago što sam imao priliku da učestvujem u njegovoj restauraciji“, rekao je Torzo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije