! / Svečano obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma

12. 02. 2022. u 14:39:00 AA

Shares: 0

UABNOR Grada Mostara obilježava godišnjicu oslobođenja ovog grada u Bosni i Hercegovini od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje je započelo otvaranjem izložbe fotografija u holu Narodnog pozorišta Mostar, nastavljena svečanom akademijom u velikoj dvorani Pozorišta, a okončana posjetom Partizanskom spomen groblju.

Da li smo danas oslobođeni od fašizma, veliko je pitanje. Neofašizam buja oko nas. Tu smo da se nadahnemo hrabrošću i odlučnošću mladih ljudi koji leže ovdje. Ne bijemo partizanske dobijene bitke. Ne borimo se protiv Draže, Ante, Hitlera ili Musolinija, već se nadahnjujemo da bismo bili naše antifašističke bitke u novom vremenu, te da bismo nove male 'firere' koji su ušli u sve organe vlasti od Predsjedništva do mjesne zajednice, usješno satrali.

Ako ostanemo u prošlosti, na komemoracijama i sjećanju, bolje da nismo tu. Ovdje smo zbog 2.045 godine, a ne zbog 1945.“, rekao je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Među gostima u Mostaru danas je bio i predsjednik UABNOR-a Crne Gore Zuhdija Hodžić.

“Živjeli smo u zajedničkoj državi sa istom ideologijom i idejama. Danas smo došli da se nadahnemo za budućnost. Nadam se da ljudske vrijednosti čovječanstva ne mogu i nikada neće biti ugašene“, naveo je.

Organizatori su danas uručili tri tradicionalne Februarske nagrade. Dobitnici su Fudbalski klub Velež, IC štamparija i IT kompanija Senada Šantića. Februarske plakete dobili su Alma Pelo – Zagorčić, Safet Nožić, Dijana Maksić – Šoše, Enver Zećo i Lana Pudar.

Vojna operacija oslobođenja Mostara započela je 6. februara 1945. i trajala je 11 dana. Partizanski odredi slomile su osovinsku odbranu kod Širokog Brijega, a 14. februara ušli su u Mostar. Osovinske snage su potisnute prema Sarajevu sa velikim gubicima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)