Sjećanje na velikane: Porodica i antifašisti odali počast Džemalu i Raziji Bijedić

2
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na velikane: Porodica i antifašisti odali počast Džemalu i Raziji Bijedić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porodica i prijatelji položili cvijeće na grob Džemala Bijedića

Prije tačno 45, godina, na današnji dan, 18. januara, u avionskoj nesreći na planini Inač poginuo je tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vjeća (SIV) Džemal Bijedić.

Zajedno s njim stradali su i njegova supruga Razija i šest članova posade, među kojima i Džemin bliski saradnik dr. Smajo Hrle. Tako su Bosna i Hercegovina i tadašnja Jugoslavija izgubili jednog od najvećih političara i državnika u svojoj novijoj povijesti.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba ranije rekao njegov unuk, koji nosi upravo njegovo ime, porodica i antifašisti su danas položili cvijeće i prisjetili se Džemala i Razije.

Tornado poharao SAD: Ima mrtvih, stradalo i dijete

Tornado poharao SAD: Ima mrtvih, stradalo i dijete

"On je uvijek bio privržen porodici. Imam hiljade njegovih slika iz raznih država, ni na jednoj nije bez Razije, svoje supruge. To je meni važnije - kakav je bio prema svojoj porodici, kako se ponašao prema njima, nego bilo koja druga uspomena", rekao je danas Džemal, govoreći o svom djedu.

Pitali smo ga i koje su porodične vrijednosti koje se prenose s koljena na koljeno i za koje bi volio da usvoje i njegova djeca.

"To je definitivno osobina da ljude cijenimo na osnovu djela, ne toga kojem se bogu mole. Smatram da je to izlaz iz današnje političke krize, u kojoj nam zveckaju oružjem sa svih strana", zaključio je Bijedić.

Porodica i prijatelji položili cvijeće na grob Džemala Bijedića - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Porodica i prijatelji položili cvijeće na grob Džemala Bijedića

Kako su poginuli Džemal i Razija

Avion je bio na putu za Sarajevo iz Beograda, jer je taj dan Bijedić prisustvovao ispraćaju Josipa Broza Tita u Libiju.

Zbog navodnih loših vremenskih uvjeta, avion je udario u sami vrh planine Inač, prepolovio se i eksplodirao. U izvještaju o nesreći, Tanjug je prvi javio da su svi putnici u avionu poginuli.

Iako će istraga pokazati da je do tragedije doveo "ljudski faktor", do danas traju dileme i prijepori, da li se radilo o pukoj nesreći ili su, s obzirom na kasniju nesreću BiH, zavjerenici umiješali svoje prste, bojeći se Bijedićevog utjecaja kod Tita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije