Sjećanje na velikane: Porodica i antifašisti odali počast Džemalu i Raziji Bijedić

2
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na velikane: Porodica i antifašisti odali počast Džemalu i Raziji Bijedić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porodica i prijatelji položili cvijeće na grob Džemala Bijedića

Prije tačno 45, godina, na današnji dan, 18. januara, u avionskoj nesreći na planini Inač poginuo je tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vjeća (SIV) Džemal Bijedić.

Zajedno s njim stradali su i njegova supruga Razija i šest članova posade, među kojima i Džemin bliski saradnik dr. Smajo Hrle. Tako su Bosna i Hercegovina i tadašnja Jugoslavija izgubili jednog od najvećih političara i državnika u svojoj novijoj povijesti.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba ranije rekao njegov unuk, koji nosi upravo njegovo ime, porodica i antifašisti su danas položili cvijeće i prisjetili se Džemala i Razije.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

"On je uvijek bio privržen porodici. Imam hiljade njegovih slika iz raznih država, ni na jednoj nije bez Razije, svoje supruge. To je meni važnije - kakav je bio prema svojoj porodici, kako se ponašao prema njima, nego bilo koja druga uspomena", rekao je danas Džemal, govoreći o svom djedu.

Pitali smo ga i koje su porodične vrijednosti koje se prenose s koljena na koljeno i za koje bi volio da usvoje i njegova djeca.

"To je definitivno osobina da ljude cijenimo na osnovu djela, ne toga kojem se bogu mole. Smatram da je to izlaz iz današnje političke krize, u kojoj nam zveckaju oružjem sa svih strana", zaključio je Bijedić.

Porodica i prijatelji položili cvijeće na grob Džemala Bijedića - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Porodica i prijatelji položili cvijeće na grob Džemala Bijedića

Kako su poginuli Džemal i Razija

Avion je bio na putu za Sarajevo iz Beograda, jer je taj dan Bijedić prisustvovao ispraćaju Josipa Broza Tita u Libiju.

Zbog navodnih loših vremenskih uvjeta, avion je udario u sami vrh planine Inač, prepolovio se i eksplodirao. U izvještaju o nesreći, Tanjug je prvi javio da su svi putnici u avionu poginuli.

Iako će istraga pokazati da je do tragedije doveo "ljudski faktor", do danas traju dileme i prijepori, da li se radilo o pukoj nesreći ili su, s obzirom na kasniju nesreću BiH, zavjerenici umiješali svoje prste, bojeći se Bijedićevog utjecaja kod Tita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije