Stipe Prlić: Rezultat politike HDZ-a je sve manji broj Hrvata u BiH

5
Faruk Vele
Stipe Prlić: Rezultat politike HDZ-a je sve manji broj Hrvata u BiH

Mislim da se treba čuvati ishitrenih i isprovociranih reakcija koje bi mogle dovesti do daljnje eskalacije odnosa, kaže u intervjuu za Radiosarajevo.ba predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u Bosni i Hercegovini Stipe Prlić.

Prlić je na čelo HNV-a izabran sredinom prošle godine, a danas jedan od rijetkih kritičara politike Hrvatske demokratske zajednice, ali i drugih nacionalističkih politika, apelirajući na dijalog i, kako on kaže, pomirenje nacionalnog i građanskog kao rješenje u Bosni i Hercegovini. Istovremeno podsjeća i na položaj Hrvata u drugim dijelovima BiH, osim u zapadnoj Hercegovini, gdje su Hrvati u većini.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Prlić, Vi ste na čelu Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u Bosni i Hercegovini, organizacije koja je nesumnjivo odigrala vrlo pozitivnu ulogu u prošlosti Bosne i Hercegovine. Svjesni ste da su danas mnogi iskreno zabrinuti za poziciju države, pa i zbog mogućnosti konflikta? Kako Vi gledate poziciju u kojoj smo se našli? Jeste li i koliko ste zabrinuti?

Ovo je lista zemalja koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Ovo je lista zemalja koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Prlić: Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini (HNV BiH) je prva nevladina organizacija s hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini formirana početkom ratnih devedesetih.

Tada, u ratno vrijeme našli smo snage i razuma da sudjelujemo u stabilizaciji odnosa, prije svega između Hrvata i Bošnjaka tj. HVO-a i Armije BiH. Nažalost, danas je jako teško i nezahvalno procjenjivati i predvidjeti daljnja događanja. Mislim da će vrlo dobar indikator biti potezi vlasti u Republici Srpskoj sredinom siječnja za kada je Milorad Dodik najavio određene konkretne poteze po pitanju donošenja zakonskih rješenja, a kojima bi se išlo u smjeru daljnjih preuzimanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Mislim da se treba čuvati ishitrenih i isprovociranih reakcija koje bi mogle dovesti do daljnje eskalacije odnosa. Očigledno je da će međunarodni faktor imati pune ruke posla u Bosni i Hercegovini, ako ništa drugo, njihov fokus će biti itekako orijentiran na Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu.

Nacionalno i građansko

Radiosarajevo.ba: Malo je poznato da je organizacija koju vodite inicijator Washingtonskog sporazuma koji je doveo do stabiliziranja hrvatsko-bošnjačkih odnosa. Kako danas na iskrenim odnosima ponovo stabilizirati te odnose, ali i državu koja se blokira i dovodi u pitanje?

Prlić: Točno je da je HNV bio u značajnoj mjeri i inicijator i kreator Washingtonskog sporazuma. Odnosi se mogu poboljšati, kako tada, tako i danas jedino razgovorom i kompromisom. Mislim da taj razgovor nema alternativu, iako smo svi zajedno iscrpljeni iščekivanjem nekakvih dogovora koji bi zemlju napokon pokrenuli naprijed.

Očigledno je da politički problemi postoje i takvi problemi jedino mogu imati politička rješenja, a koja mogu proći ukoliko imaju podršku većine političkih faktora u Bosni i Hercegovini. Bojim se da takav kompromis još uvijek nije na vidiku. U ovom momentu ne vidim da postoji politička volja kod političkih aktera i sve mi se čini da im svima odgovara status quo.

Radiosarajevo.ba: U javnosti se spominjao prijedlog HNV-a kojim nastojite donijeti "balans između nacionalnog i građanskog", u kojoj fazi je taj prijedlog i možete li nam reći nešto više o njemu? Šta bi on mogao da donese?

Prlić: Smatram da je balans između nacionalnog i građanskoga nešto što je nužno za bosanskohercegovačko društvo i državu.

Naime, vođen činjenicom da i dalje većina građana daje svoj glas nacionalnim strankama u prvom redu HDZ-u, SDA-u i SNSD-u onda je sasvim jasno da građani, ipak, ne odustaju od onog nacionalnog i da im je to važno, tako da ne vidim prostora da se preko noći nešto radikalno mijenja.

Taj balans između nacionalnog i građanskog bi svakako relaksirao odnose jer bi se eliminirao strah od dominacije s jedne strane, ali i strah od raspada države s druge strane.
Prijedlog koji HNV podržava jesu Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine koje podržava zajedno s još nekoliko nevladinih udruga: Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpsko građansko vijeće Bosne i Hercegovine i Forum parlamentaraca Bosne i Hercegovine 1990 godine.
Na ovakav način pokušavamo doprinijeti mogućnosti dogovora. Navedene principe intenzivno promoviramo i predstavljamo, te smo u proteklih nekoliko mjeseci imali okrugle stolove u Bihaću, Mostaru, Tuzli i Brčkom, a u ovom mjesecu će predstavljanje istih biti i u Banjoj Luci. S principima smo upoznali i predstavnike međunarodne zajednice i predstavnike političkih stranaka. Svi oni koji žele dati podršku principima to mogu uraditi preko web stranice: https://www.izmjeneustava.com/.

Položaj Hrvata u RS-u

Radiosarajevo.ba: Čini se da su pregovori o izbornoj reformi uz posredovanje međunarodnih predstavnika odgođeni ili, propali, s obzirom da ulazimo u izbornu reformu. Vi ste se usprotivili izmjenama Izbornog zakona BiH kako to predlažu Čović i HDZ BiH. Zašto?

Prlić: Moja i naša zamjerka se odnose na izračune od strane HDZ-a po kojima pravo na izbor u Dom naroda Parlamenta FBiH nemaju pripadnici onih naroda u izbornim jedinicama u kojima je njihov udio u ukupnoj strukturi stanovništva ispod 5.8%.

Posebno želim istaknuti poziciju Hrvata u Republici Srpskoj koji ne postoje u računicama HDZ-a i odavno su žrtvovani. To je primaran razlog zbog čega smo se usprotivili tom prijedlogu.

Vjerujem da Vas zanima i moj stav o drugim prijedlozima tako da želim istaknuti i prijedlog SDA, koji je apsolutno poguban jer oni inzistiraju na određenim stvarima kao što je svođenje nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH na razinu Vijeća naroda u Republici Srpskoj. To je po mom mišljenju neprihvatljivo jer onda ispada da je pozicija Hrvata i Bošnjaka u RS-u odlična te da isti model treba primijeniti i u Federaciji, a svi dobro znamo kakva je pozicija Hrvata i Bošnjaka u RS-u.

Čini mi se da je logičnije inzistirati da Vijeće naroda u Republici Srpskoj ima ovlasti kao što to ima Dom naroda u Federaciji i na takav način poboljša pozicija bošnjačkog i hrvatskog naroda u tom entitetu. Svjestan sam da je potrebno eliminirati i blokade države koje su sustavno prisutne, međutim, kao što vidite nema jednostavnog recepta kako doći do rješenja.

Presude Evropskog suda – sramota svih nas

Radiosarajevo.ba: Ipak, kako gledate na paradoks da više od decenije nisu implementirane važne presude Evropskog suda, pa u pogledu diskriminacije bh. građana?!

Prlić: To je sramota svih nas u Bosni i Hercegovini, a posebno onih koji se zaklinju u europske vrijednosti i kojima su puna usta demokracije. Problem implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava se godinama vuče i veže se u pakete s drugim političkim dogovorima.

Koliko vidim tema dosadašnjih razgovora su bile ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona kojima bi bile omogućene kandidature i građanima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda za članove Predsjedništva i za državni Dom naroda. Pregovori su prekinuti i mislim da smo u ovom momentu još dalje od bilo kakvog dogovora i kompromisa, kojim bi se eliminirale postojeće diskriminacije.

Franjevci osjećaju bilo stanovništva

Radiosarajevo.ba: Kako vidite pozicije nacionalnih, ili nacionalističkih, politika u BiH? Nerijetko ste bili kritični prema HDZBiH i politici Dragana Čovića, kako je danas vidite? Šta je ta politika donijela bh. Hrvatima? S druge strane kako vidite pozicije ostalih nacionalnih stranaka?

Prlić: Politika HDZ-a je jasna, oni i ne kriju svoje pozicije. Oni su nacionalna stranka s jasnim planovima za opstanak na vlasti. Cilj joj se apsolutna homogenizacija svog biračkog tijela i to vrlo dobro rade. Rezultat politike HDZ-a je sve manji broj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Nacionalistička politika predvođena SNSD-om je, također, jasna, što više Republike Srpske, a što manje države Bosne i Hercegovine. Treći nacionalni pandan politikama HDZ-a i SNSD-a je SDA kao nacionalna stranka koja se nominalno zalaže za državu, a najviši dužnosnici ove stranke javno govore o tome kako će ovladati brojem nad drugima u narednih 30 do 50 godina, što jasno ukazuje kakvu oni zapravo državu žele. Ukratko, ove tri nacionalističke politike funkcioniraju po principu spojenih posuda i hrane jedna drugu.

Radiosarajevo.ba: Da li su Hrvati Bosne na određen način zapostavljeni u politici HDZBiH? Na to odavno upozoravaju i bosanski franjevci.

Prlić: Ne bih se mogao staviti u kožu nekog Hrvata u Bosni i je li se i u kojoj mjeri osjeća zapostavljen od neke političke opcije.

Međutim, ono što mi zapada u oči je činjenica da nije pala podrška HDZ-u BiH u dijelovima recimo srednje Bosne ili Posavine, HDZ u tim sredinama i dalje dobiva značajnu podršku. Štoviše u tim sredinama HDZ mahom uvjerljivo pobjeđuje što dodatno potvrđuje tezu o apsolutnoj homogenizaciji biračkog tijela. U nekim sredinama kao što su veći gradovi u Bosni, kao Sarajevo i Tuzla, tu se Hrvati vjerojatno u određenoj mjeri odlučuju dati podršku strankama ljevice.

Da zaključim, ako je netko zapostavljen od nekoga onda logikom stvari ne bi trebao dati podršku tom istom, međutim ja to ne vidim u ovom momentu.

S druge strane bosanski franjevci najbolje zapravo osjećaju bilo tog stanovništva, a oni, koliko vidim, nisu najzadovoljniji trenutnim politikama i jasno ukazuju na to.

Bez pluralizma među Hrvatima

Radiosarajevo.ba: HDZBiH je uspio ono što je malo kome pošlo za rukom - potpuno monopolizirati političku scenu. Kako da politička, medijska i uopće društvena klima među bh. Hrvatima bude pluralnija?

Prlić: Nedvojbeno je da je HDZ BiH kroz Hrvatski narodni sabor BiH uspio okupiti sve ili većinu političkih stranaka s hrvatskim predznakom. Međutim, kroz HNS konkretno HDZ ima apsolutnu kontrolu nad biračkim tijelom i ostale političke stranke s hrvatskim predznakom iz godine u godinu dobivaju manju podršku i u potpunosti nestaju s političke scene.

Dio oporbe pokušava nešto napraviti, ali potrebno je još vremena da oporba zaživi. Ali ovdje je jedan očigledan problem jer od 2006. godine pa do danas HDZ kontinuirano raste u svom utjecaju na političku scenu bez pluralizma među Hrvatima. Razlog tome je slojevit, ali osjećaj ugroženosti koji očigledno postoji ide u prilog tome da se Hrvati homogeniziraju oko jedne političke opcije u ovom slučaju HDZ BiH, a naravno oni to vješto i jako dobro koriste za opstanak na vlasti bez obzira na pogubne posljedice na broj Hrvata u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije