Ahmetović i Duraković: Grujičić može doći u Potočare kada prizna genocid

H. A.
Ahmetović i Duraković: Grujičić može doći u Potočare kada prizna genocid
Od ukupnog broja 8.372 žrtve srebreničkog genocida, na ovogodišnjoj dženazi 11. jula u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 66 osoba, no ovaj broj još nije konačan.

U prostorijama PU Zvornik protekle sedmice održan je sastanak kako bi se dogovorile aktivnosti o pripremi osiguranja Komemorativnog skupa u Potočarima i Marša mira.

Da pripreme protiču prema planu, za Radiosarajevo.ba potvrdio je Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari.

Ahmetović je istaknuo i da niko, pa ni načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić, ne mogu utjecati na organizaciju.

"Memorijalni centar je državna institucija, na nivou BiH, 11. juli je datum za koji zna cijeli svijet", kazao je Ahmetović, te se osvrnuo i na mogući dolazak Grujičića u Potočare 11. jula:

"O njegovom dolasku nismo nikada lično razgovarali, čuo sam njegove neke izjave, kojim, u jednoj rečenici negira genocid, a u drugoj najavljuje dolazak. To je konfuzno, on treba razmisliti šta je za njega Srebrenica, pa onda donijeti razumnu odluku koja će biti dobra za grad kojem načelnik."

Istog mišljenja kao i predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari je i Ćamil Duraković, bivši načelnik Općine Srebrenica.

"Prije svega, on se poigrava sa žrtvama, u jednoj izjavi kazao je 'ako me pozovu, ja ću doći', a neposredno prije toga je kazao da negira genocid, ne da negira, već kaže 'kako da negiram nešto što se nije desilo'. Tako da onog trenutka kada bude prihvatao činjenice koje su dokazane sudom, nema potrebe da ga niko poziva, on može doći da oda počast žrtvama genocida u Srebrenici", kazao nam je Duraković.

Duraković je podsjetio na prošlogodišnju odluku organizacionog odbora da na komemoraciju nije dobrodošao niko ko negira genocid.

"Svako ko negira genocid ne da nije pozvan, jednostavno ne može ući u memorijalni centar na dan kada imamo hiljade ljudi, koje mi ne može kontrolirati kako će reagirati. Sjetite se iskustva iz 2015. godine. Tako da, ne vjerujem da će doći, a niko ga sigurno pozvati neće", naglasio je Duraković.

Još uvijek se traga za između 900 i 1.000 žrtava genocida nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine.

Poziv za "Marš mira"

Poziv za "Marš mira", jednu od najvažnijih aktivnosti u okviru obilježavanja 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici, ostaje otvoren do 20. juna.

Svake godine u ovoj manifestaciji učestvuje nekoliko hiljada učesnika koji prelaze put dug više od od 100 kilometara od Nezuka do Potočara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije