Solak uputio poseban apel građanima BiH i porodicama koje nemaju automobil

A. S.
Solak uputio poseban apel građanima BiH i porodicama koje nemaju automobil
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Fahrudin Solak

Građani Federacije Bosne i Hercegovine imaju promjenu u režimu kretanja osoba starijih od 65 godina. Omogućeno im je kretanje u narednih pet dana do 12 sati.

Krizni štab FBiH potvrdio: Mlađi od 18 mogu u automobile, stariji od 65 po penzije

Imamo promjenu u režimu kretanja osoba starijih od 65 godina. Omogućeno je kretanje u narednih pet dana do 12 sati. Apeliramo na druge građane da izbjegavaju u to vrijeme odlaziti u trgovine, pošte, banke... Na taj način mi nećemo ugrožavati njihovo zdravlje. To je na konferenciji za medije rekao Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH.

To je odluka Federalnog štaba Civilne zaštite, koja je izazvala pozitivne reakcije u javnosti, nakon brojnih apela zvaničnika i nevladinih organizacija.

"Ovim putem želim pozvati sugrađane da se pridržavaju mjera lične zaštite i da ne izlaze narednih pet dana od 8 do 12 sati kada je penzionerima omogućeno kretanje. Dozvolimo im da odu do prodavnica, banke, pošte...", kaže za Radiosarajevo.ba dan nakon donošenja odluke Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba saznaje: U Federaciji BiH neće biti uveden potpuni karantin

U Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti uveden potpuni karatin u trajanju od 15 dana, saznaje portal Radiosarajevo.ba . U toku je sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, a jedna od tema današnjeg sastanka je bio i prijedlog uvođenje potpunog karantina u trajanju od 15 dana u ovom bh. entitetu.

Druga odluka se odnosi na kretanje mlađih od 18 godina. Izmijenjena je  naredba pa će se mlađi od 18 godina moći voziti u automobilima s roditeljima. Ipak, to ne znači da će se moći kretati van automobila tokom dana.

Nas je zanimalo koje mogućnosti imaju roditelji koji nemaju automobile, a ranije su, recimo, koristili gradski prijevoz da bi se prebacili od tačke A do tačke B, koji s izbijanjem korona krize nije u funkciji.

"Ovakve porodice molim za strpljenje. Znam da imamo i takvih slučajeva, ali ih molim da ne izlaze iz kuća i da se drže naredbi Kriznog štaba. Znam da su već 20 dana u nekoj vrsti izolacije, znam i da su poželjeli svoje najmilije koje toliko dugo nisu vidjeli, ali neka još budu strpljivi. Ako nisu u mogućnosti da se prebace taksijem, onda je moj savjet - ostanite kućama. Ništa se neće promijeniti, a mogu sačuvati živote svojih porodica", dodao je Solak.

On nam nije mogao odgovoriti u kojoj poziciji je trenutno Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju krivulja i eksponencijalni rast broja oboljelih od COVID-19.

"Ja se nadam da sve ovo neće dugo trajati, ali niko to ne može sa sigurnošću kazati. Može trajati 20 dana, a može i još mjesec, sve zavisi od nas samih koliko se budemo pridržavali mjera. Mi, u odnosu na zemlje u Europskoj uniji, pa i regionu daleko brže i efikasnije donosimo neke mjere. U Srbiji recimo kladionice još rade, što je van svake pameti", priča nam Solak.

Nevladine organizacije apeluju: Potpuna zabrana kretanje vrlo je štetna za djecu

Grupa organizacija za zaštitu prava i dobrobiti djece u Bosni i Hercegovini, koju čine Save the Children, World Vision International u BiH, Hope and Homes for Children u BiH i Mreža NVO Snažniji glas za djecu, apeluje za izmjenu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj: 12-40-6-148-34/20, kojom se naređuje potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Osim građana BiH i roditelja koji nemaju automobile u svom vlasništvu, Solak je imao i poruku i čelnicima iz manjeg bh. entiteta. Znamo da se Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, javno hvalio da je u Federaciji BiH daleko teža situacija.

Dodik: U Federaciji BiH stanje je gore nego u RS-u

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kazao je u Banjoj Luci da je "Federacija "potencijalno mjesto širenja epidemije". Govoreći o provođenju mjera zaštite od novog soja koronavirusa (COVID-19), on je rekao da koordinacije sa FBiH nije najbolja. Prema njegovoj tvrdnji, Federacija BiH kaska za manjim bh. entitetom

"Molim sve da ne gledamo gdje ima više oboljelih i da ne govorim umrlih od koronavirusa. Nemoj da se naslađujemo u koga je teža situacija. Ne želim kazati da je to, po meni, u najmanju ruku bolesno. Nikada se ne smijemo radovati niti jednom bolesnom u BiH, a kamoli da izgubimo još jedan ljudski život. Mala smo zemlja, ali se trebamo svi udružiti da sve ovo prođe sa što manje posljedica. Ovo je prava prilika da pokažemo koliko volimo BiH, ipak smo svi, na kraju, mi Bosanci", kazao je Solak u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije