Slaba zima i visoke cijene: Opala potražnja za kupovinom peleta

S. H.
Slaba zima i visoke cijene: Opala potražnja za kupovinom peleta
ENSA BH / Tehnologija proizvodnje peleta
Zbog slabe zime i finansijskih poteškoća građana opala je potražnja za peletom u Bosni i Hercegovini.

Kako je za Radiosarajevo.ba navela Marica Simić iz poduzeća Eko M Srebrenica, građani pelet nabavljaju i u manjim količinama, vjerovatno zbog finansijskih poteškoća, a i zbog toga što su se ranije namirili te sada samo dokupljuju.

Fabričke cijene peleta nisu se mijenjale, rekla nam je Simić, odnosno i dalje se može kupiti za 350 KM, što potvrđuju i cijene ovog energenta na popularnim bh. oglasnim servisima preko kojih građani  također kupuju pelet.

Građani sve češće dokupljuju pelet i u vrećema od 15 kilograma koje koštaju od 5 do 6 konvertibilnih maraka.

Početkom jeseni u ovom poduzeću nisu mogli stići namiriti sve potrebe kupaca kolika je bila potražnja za peletom, s obzirom da su građani pohrlili da nabave pelet u septembru i oktobru poučeni prošlogodišnjim nestašicama.

Brojni korisnici prepoznali su kvalitet peleta u ovom poduzeću, navela je Simić, stoga su mnogi već najavili da će početkom ljetne sezone uzeti nove količine peleta.

Postojalo je veliko nepovjerenje kupaca i prema peletu kao energentu, ali i u brojne proizvođače koji plasiraju nekvalitetan proizvod na bh. tržište poput uvezenog peleta. Pelet se u našu zemlju uvozi iz Italije, Ukrajine itd.

U Eko M Srebrenica proizvode domaći pelet koji se sastoji od 90 posto bukovog drveta, a 10 posto četinari.

Ljetna sezona počinje od aprila, nakon što se završi sajam u Gračanici, a pretpostavlja se da će cijena peleta biti oko 260 ili 270 KM.

Građanima koji se griju na pelet, preporučuje se da ogrijev uzimaju u periodu početka ljetne sezone kada su cijene peleta najniže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije