Problemi za korisnike peleta u BiH: Nestašica na tržištu, a zima dolazi

E. H.
Problemi za korisnike peleta u BiH: Nestašica na tržištu, a zima dolazi
Foto: Unsplash / Pelet / Ilustracija
Početkom jeseni, kada se veliki broj građana BiH priprema za novu zimsku sezonu, enormno je porasla potražnja za peletom jer se građani koji koriste ovaj energent, poučeni prošlogodišnjom nestašicom, žele ranije pripremiti za zimu.

Zbog toga nastupio je veliki problem među proizvođačima koji ne mogu proizvesti dovoljno peleta, u odnosu na potrebe tržišta, što ih prisiljava na užurbanu proizvodnju.

To je razlog nestašice peleta u ovom ključnom dijelu sezone, ističu iz brojnih kompanija.

"Trenutno su cijene peleta 350 KM po toni, ali zbog nedostatka sirovina i velike potražnje imamo velike probleme sa proizvodnjom i sigurno nećemo primati više narudžbe barem do polovine oktobra. Ove godine je porasla prodaja peći na pelet, a nju nije pratila proizvodnja peleta, zbog čega nas čeka veliki posao u narednom periodu", kazala je za Radiosarajevo.ba Marica Simić iz kompanije EKO M Srebrenica.

Ona je i staknula i kako veliki problem proizvođačima predstavlja i nepovjerenje građana, kako u sam pelet kao energent, tako i u brojne proizvođače koji plasiraju nekvalitetan proizvod na bh. tržište.

"Svi ti faktori itekako utječu na uslove rada u našim peletarama, te neka naša istraživanja i saznanja govore da bi zbog njih mnogim proizvođačima ova sezona mogla biti teška te bi 70 posto njih moglo izgubiti posao i ugasiti svoja postrojenja", dodala je Simić.

No, unatoč burnom tržištu i svim problemima neki od proizvođača izražavaju nadu kako ova godina neće biti nimalo drugačija i kritičnija od mnogih prethodnih.

"Najveći problem je to što brojni potrošači, da tako kažem, u posljednji tren jure kako bi obezbijedili pelet, iako znaju da bi ga mogli jeftinije plaćati van sezone. Ipak, tek oko 1. oktobra nastupi prava bura na tržištu iako će tada cijena našeg peleta biti 320 KM. Ipak, ništa od toga nije neuobičajeno jer smo ovakve probleme imali i 2010., pa 2013., a zatim i 2016. godine, te nas vjerovatno ista situacija očekuje i ove sezone", ističe predstavnik kompanije ENSA BH iz Srbca Rade Gudalović.

pelet_cijene_olxba_prtscr.jpg - undefined

Inače, ovaj energent postao je posljednjih godina veoma popularan među građanima BiH i sve više njih u svoje domove uvode postrojenja za grijanje na pelet. Zbog toga je potražnja za peletom porasla, a time i njegova cijena, pa je tako na popularnim bh. servisima za prodaju moguće pronaći i astronomske cijene od 450 KM po toni. 

Ipak, mnogo češće u sezoni je moguće pronaći cijene u rasponu od 300 do 350 KM po toni, što je mnogo razumljivije. No, uz sve pogodnosti i činjenicu da je iskoristivost energije kod peleta veća od 90 posto ipak je ovaj energent jedan od skupljih, što dodatno doprinosi da građani razmišljaju o njegovoj kupovini, čime se u konačnici utječe i na nestabilnost tržišta.

Sigurno je da, prema predviđanjima, korisnike ovog energenta očekuje burna sezona što, u hladnijim danima, može prouzrokovati brojne probleme, kakvim smo svjedočili tokom prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije