Počeo lockdown u Sarajevu: Evo koje mjere stupaju na snagu i do kada traju

2
Radiosarajevo.ba
Počeo lockdown u Sarajevu: Evo koje mjere stupaju na snagu i do kada traju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da zatvori ugostiteljske objekte u KS i produži policijski sat od 21 do pet sati ujutro, a sve stupa na snagu večeras.

Ova mjera trajat će do 2. aprila 2021. godine.

Iz ove mjere izuzimaju se svi uposlenici koji su uključeni na provođenju mjera i aktivnosti u borbi protiv Covida 19, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz, taxi služba i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. 

Uposlenici moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u razdoblju od 21 sat do 5 sati ujutro.

Zabrana rada ugostiteljskih subjekata i restorana koji vrše pripremu i usluživanje hrane i piće trajat će od 20. marta u pet sati ujutro do 3. aprila 2021. godine do ponoći.

“Dozvoljava se rad javnih kuhinja priprema i dostava hrane i pića na adresu do 21 sat, rad hotela uz posluživanje hrane i pića za goste uz poštivanje epidemioloških mjera”, kazao je Šarkić.

Zabranjuje se okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 30 osoba, a u privatnim objektima više od 10 osoba (proslave, svadbe, rođendani…). Hotelijerima se zabranjuje muzika uživo, a zabranjene su i posjete osobama u ustanovama za zbrinjavanje.

I dalje je obavezno nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, osim za djecu mlađu od sedam godina, osobama s invaliditetom, s poteškoćama u razvoju i osobama koje obavljaju sportske i rekreatvine aktivnosti. Sve sportske aktivnosti se moraju odvijati bez prisustva publike.

Naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa da se izolacija za potvrđene Covid pozitivne i nepotvrđene osobe kod kojih postoji sumnja za zarazu odredi u obaveznom trajanju od 14 dana.

Svim tržnim centrima, trgovinama na malo i veliko, hotelijeraim i pružaocima ostalih usluga određivanje covid redara koji će biti zaduženi za nadzor nad provođenjem mjera. Trgovine na veliko i malo, tržni centri, kina, pozorišta i muzeji moraju na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti unutra.

Naređuje se pravnim licima i obrtima da svakodnevno vrše dezinfekciju prostora i vode evidencije.

Organima uprave i lokalne samouprave naređuje se da organizuju rad s građanima na način da na ulazu u službene prostorje ograniče broj osoba koje mogu istovremeno da borave i održavaju rastojanje dva metra, uz dezinfekciju te omoguće rad šalter sale i matične službe uz osiguranje fizičke prvidne barijere na radnom mjestu.

Svim javnim preduzećima i uprava naređuje se da organizuju rad od kuće ili, ako to nije moguće, rad u smjenama. Izuzimaju se pravosudne institucije i KUIP.

Vozila javnog gradskog prevvoza se moraju dezinfikovati dva puta dnevno i postaviti fizičku bariejru između vozača i putnika ili prva sjedala ostaviti prazna.

Upravitelji zgrada, posldoavci i predstavnici javnih ustanova moraju dezinifkovati redovno zajedničke prostirije.

Naređuje se povećanje broja testiranja brzim antigenim testom zdravstvenih radnika i uposlenika u ustanovama socijalne zaštite.

Parlamentarna tijela mogu raditi na način da se osigura po osobi sedam metara kvadratnih prostora i da se rad prekida svakih sat vremena na 10 minuta radi provjetravanja.

Svim zdravstvenim radnicima u KS, u privatnimi javnim zdravstvenim ustanovama, se zabranjuje korištenje godišnjih domora i naređuje povaratak sa već započetih. Omogućava se i privremeni radni angažman u zdravstvenim usatnovama koji se abve liječenjem Covida.

Vlada KS će pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s utvrđeni mstanjem i preporukama Kriznog štaba revidirati mjere po potrebi”, kazao je Šarkić.

Ove mjere su na snazi do 3. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije