Štićenici Dječijeg doma u Zenici borave u hladnim prostorijama

Anadolija
Štićenici Dječijeg doma u Zenici borave u hladnim prostorijama
Zgrada u kojoj borave štićenici JU Dječiji dom "Dom porodica" Zenica tokom zime ne može se dovoljno zagrijati zbog nedostatka grijnih tijela, rekao je direktor ove ustanove Branko Dilber.

Prema riječima Dilbera, zgrada koja je izgrađena 1980. godine nema potrebnu termoizolaciju, pa sistem daljinskog grijanja u Zenici ne može dovoljno zagrijati prostorije u kojim borave štićenici ove ustanove.

Poseban problem nastaje kada grijanja uopće nema, zbog kvarova na dotrajalim kotlovima.

"Trenutni problem se ogleda u konstantnom prekidu dotoka toplotne energije zbog kvarova. Ovdje je populacija koja je izuzetno ranjiva i u objektu koji je urađen 1980. godine koji nema termoizolacije i gdje grijanje i kada radi - ne može se dostići potrebna temperatura", objasnio je Dilber.

U januaru je zbog kvarova došlo do prekida isporuke toplotne energije na niskim temperaturama. Dilber kaže kako zaposlenici Dječijeg doma "Dom porodica“ za zagrijavanje prostorija koriste druge izvore toplotne energije, poput uljanih radijatora.

"Prekid napajanja toplotnom energijom, s minusima od 15 ili 18 stepeni, je jako težak. Zbog toga smo grupisali štićenike, pa koristimo grijna tijela, poput uljanih radijatora koji su prema preporuci najsigurnija, iako apsolutne sigurnosti nema“, rekao je Dilber.

Dodao je kako su prije nekoliko godina uspjeli opremiti odjel na kojem borave bebe s nekoliko konvektora, ali da to ne znači da je problem grijanja u ostatku objekta riješen, s obzirom na to da se radi o velikim prostorijama.

Zagrijavanje korištenjem električne energije stvara i problem preopterećenja električnih instalacija pa su zaposlenici na stalnom oprezu kako ne bi došlo do kratkog spoja.

"Djeca se oblače toplije, pokrivaju se s više pokrivača kako bi se ublažila hladnoća, te se koristi vrijeme kako bi djeca vršila što više aktivnost kako bi se ugrijala", rekao je Dilber.

Napomenuo je kako je sreća da je trenutno u toku raspust, pa djeca mogu imati više aktivnosti, te da bi trebalo i druge prostorije opremiti grijnim tijelima poput konvektora.

Dilber je dodao kako trenutno u domu ne borave sva djeca. Njih 18 je na zimskom odmoru u Italiji, jedan dio je kod bioloških srodnika, tako da dom nije opterećen u punom kapacitetu. U domu trenutno boravi 88 štićenika, što donekle olakšava utopljavanje prostorija.

Direktor ove ustanove rekao je kako bi donacije u vidu konvektora, koji su se pokazali kao najpraktičniji, bile od velikog značaja za ovaj dom jer bi se time riješio značajan dio problema sa zagrijavanjem.

Kako bi zagrijali prostorije u kojima štićenici borave, osoblje doma koristi uljane radijatore, ali je to nedovoljno. Problem je u sobama u kojima štićenici prespavaju navečer, s obzirom na to da ih je teško ugrijati, pa se povećava broj aktivnosti u zajedničkim prostorijama kako bi djeca što manje bila izložena hladnoći.

Ova ustanova se ipak, suočava s dosta problema kada je u pitanju zagrijavanje prostora jer, kako kaže osoblje, dešava se da i uljani radijatori koji se koriste kao dodatni izvor toplote prestanu raditi usljed kvara što je dodatna komplikacija, a što im se desilo u proteklim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije