Pogledajte novi film Avde Huseinovića: Usporeni genocid

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte novi film Avde Huseinovića: Usporeni genocid
PrtScr / Pogledajte novi film Avde Huseinovića

Nakon uspješne televizijske premijere na NTV Hayat i još 15 televizija u Bosni i Sandžaku 11. jula ove godine, dokumentarni film Usporeni genocid - što no nema od Drine vedrine autora Avde Huseinovića, sada je s engleskim prijevodom i titlom, dostupan na YouTubeu.

"U Srebrenici je tokom 1992. i 1993. godine izvršen usporeni genocid", rekao je Diego Arija, ambasador Venecuele pri Ujedinjenim narodima od 1991. do 1993. godine, pred tribunalom u Hagu 5. decembra 2005. godine.

Ambasador Aria je bio inicijator i šef delegacije Vijeća sigurnosti UN-a, koja je u aprilu 1993. godine posjetila Srebrenicu.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

"Međunarodna zajednica nije prstom mrdnula da zaštiti muslimane u enklavi, a nije im omogućila ni da se sami brane", rekao je tada u Hagu ambasador Arija, otvoreno optužujući tadašnjeg generalnog sekretara Boutrosa Galija i Sekretarijat UN-a da su zadržavali izvještaje o stvarnom stanju u Srebrenici i dezinformisali Vijeće sigurnosti.

Nažalost, zbog toga što je apsolutno pod tepih bačena ova činjenica, da je u ovom dijelu Podrinja u prvoj godini agresije ubijeno onoliko Bošnjaka, koliko je ubijeno i u julu 1995. arhitekte i izvršioci genocida su to iskoristili i počeli mijenjati karakter rata, s ciljem da zločinca pretvore u žrtvu, da genocid iz 1995. predstave kao osvetu za navodne srpske žrtve iz 1992. i 1993.

Film Usporeni genocid-Što no nema od Drine vedrine, na osnovu velikog broja relevantnih dokumenata prikazuje kako je periodu od 1. aprila 1992. do 16. aprila 1993. (proglašenja Srebrenice sigurnom zonom UN-a) na području srednjeg i donjeg Podrinja i Birča, ubijeno oko 8.000 Bošnjaka sa područja opština Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Vlasenica, o čemu se danas rijetko govori.

Pogledajte film:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije