Podržana zaduženja od oko milijardu KM, na sjednici bili i Novalić i Milićević

Radiosarajevo.ba
Podržana zaduženja od oko milijardu KM, na sjednici bili i Novalić i Milićević
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Federalna vlada je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske unije budu osigurana sredstva za makrofinansijsku pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu do 250 miliona eura.

Konačna raspodjela između entiteta i Brčko Distrikta BiH bit će usaglašena do ili tokom pregovora. Prihvaćena je i informacija o zajmu Evropske unije za makrofinansijsku pomoć BiH, kao osnova za vođenje pregovora.

"Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa Evropskom komisijom koja djeluje u ime Evropske unije, s kojom će biti utvrđeni konačni uslovi kreditnog zaduženja. Federalno ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima, kao i tekst usaglašenog sporazuma o kreditnoj liniji između Evropske unije i Bosne i Hercegovine", saopćeno je nakon sjednice Vlade FBiH.

Navedeno je da je cilj makrofinancijske pomoći je ublažiti socijalne i ekonomske posljedice pandemije COVID-19, odnosno ublažiti ograničenja koja Bosna i Hercegovina ima s finansiranjem iz vanjskih izvora, ublažiti platnu bilansu i budžetske potrebe, ojačati stanje deviznih rezervi i pomoći BiH i u rješavafnju tekućih vanjskih i finansijskih poteškoća.

Također, Vlada FBiH je danas odobrila i zaduženja Federacije u iznosu od 460 miliona KM, i to putem emisije obveznica i trezorskih zapisa.

"Vlada je, s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih budžetom za 2020. godinu, donijela četiri odluke o odobravanju zaduženja FBiH putem emisije obveznica. Odlukama su odobreni nominalni iznosi do 60 miliona KM, 100 miliona, te dva puta do 50 miliona KM. S istim ciljem su odobrena i tri zaduženja putem emisije trezorskih zapisa: jedna do 100 miliona KM i dva puta do 50 miliona KM. Kako je obrazloženo, ne znači da će do ovih zaduženja i doći", saopćeno je nakon sjednice.

Inače, današnjoj sjednici u Sarajevu prisustvovali su i premijer FBiH Fadil Novalić, koji je jedan od osumnjičenih u predmetu Tužilaštva BiH zbog nabavki 100 respiratora, i ministrica finansija Jelka Milićević, koja je jedan od svjedoka Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije