Pobrić: Ovo je početak secesije RS-a od BiH, institucije trebaju reagirati!

4
F. V.
Pobrić: Ovo je početak secesije RS-a od BiH, institucije trebaju reagirati!
FOTO: Screenshot / Nurko Pobrić, ekspert za ustavno pravo

Prijedlog zakona koji je danas usvojila Narodna Skupština RS je neustavan, smatraju bosanskohercegovački pravni eksperti.

Podsjetimo, uprkos jasnim sugestijama Ureda visokog predstavnika (OHR), Narodna skupština Republike Srpske je danas, 20. oktobra, usvojila sa 43 glasa "za" i dva "suzdržana" Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se planira osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, čime se razvlašćuje jedna državna agencija.

Opozicija je bojkotvala glasanje kojim se praktično ulazi u proces formiranja parainstitucija u bh. entitetu RS.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

"To jeste rušenje ustavno-pravnog poretka BiH. To je i početak procesa koji je započeo Milorad Dodik, koji on, zapravo, personificira, proces secesije, odvajanja RS od BiH. Nadam se da se to neće desiti. Ali to je krajnji cilj. Što se tiče ovog zakona on jeste test za pokušaj razvlašćivanje institucija", kazao je za Radiosarajevo.ba profesor ustavnog prava prof. dr. Nurko Pobrić.

Prema njegovim riječima, BiH ima institucionalne pravne mogućnosti kada ovaj zakon stupi na snagu da pokrene postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom.

"Siguran sam kada se pokrene taj postupak ustavni sud donijeti odluku i taj zakon proglasiti neustavnim", dodao je Pobrić.

Pobrić je kazao da očekuje reakcije institucija BiH, a prije svega Ustavnog suda BiH.

Dr. Nedim Ademović je, također, komentirao poteze Dodika.

"Mi smo godinama očevici slabe moći države i njenih institucija, s jedne strane, i nadmoći entiteta, s druge strana. Da ne postoji međunarodna zajednica i Ustavni sud BiH, uvjeren sam, ta moć bi se do sada i zloupotrijebila na najgori mogući način: rastakanjem države. Stoga, bez obzira na to što se radi o najavi udara na ustavnopravni poredak BiH, znači, najgoreg ataka na državu od Dejtona do danas, nisam optimist da će razum prevladati. Mislim da će Republika Srpska ići dalje u svojoj nakani. Na kraju krajeva, nedavna istorija naše države puna je primjera ovakvih i sličnih poteza pretežno Republike Srpske, ali i FBiH i pojedinih kantona. Sjetimo se referenduma, nepoštivanja odluka Ustavnog suda BIH, Evropskog suda za ljudska prava, nedonošenja zakona i mnogih drugih nedemokratskih događaja. U načelu, nikada niko nije odgovarao niti snosio posljedice. Nacionalne institucije nikada nisu imale snage da sankcionišu ovakve poteze", kazao je Ademović za Slobodnu Bosnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije