Ovo je bosanski odgovor Hrvatskoj: Ovdje smo i ne damo Bosne

Radiosarajevo.ba
Ovo je bosanski odgovor Hrvatskoj: Ovdje smo i ne damo Bosne
FOTO: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Nekoliko nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, predvođenih Krugom 99, BZK „Preporod“, Vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), te Hrvatskim nacionalnim vijećem, prezentiralo je ovih dana u javnosti Memorandum o sporazumijevanju koji će uputiti i vlastima u Hrvatskoj.

Ovaj dokument dolazi kao odgovor na nedavno donesenu rezoluciju Sabora Republike Hrvatske o stanju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Na navedeni dokument iznesene su  brojne kritike u našoj i susjednoj zemlji.

Piše: Faruk Vele

U razgovoru za Radiosarajevo.ba prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao je da je  “Memorandum o razumijevanju...“, zapravo, naš „bosanski odgovor na neracionalno postupanje političara iz Hrvatske i djelovanje Sabora koji je donio Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni“. 

„Ta Deklaracija nije izraz racionalne politike prema državi Bosni, nego je jedan drzak nastavak Tuđmanove segregacijske antipolitike i anibosanstva preko jednopartijskog manipulativnog scenarija. Mi ovim Memorandumom podsjećamo javnost u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali i svjetsku javnost, diplomatske krugove i ambasade, evropske političke institucije i javne ličnosti, da smo odlučni suprotstaviti se neodgovornim politikama i pojedincima koji zbog svojih promašaja i besmislenih politika pokušavaju zloupotrijebiti institucije države i građane manipulirati kroz raznovrsne obmane i dezinformacije“, govori Lavić.

Nadalje, pojašnjava da  ovaj Memorandum polazi od „bosanske državotvorne volje i političke filozofije bosanskog etatizma“.

„To jeste uzdiže se iznad trodecenijske političke naracije o 'tri naroda' u kojima se potiskuje Bosna i bosansko političko biće, te pokazuje da u Bosni postoje ljudi, intelektualne i kulturne grupacije nevladinog sektora koje pripadaju drugoj i drugačijoj političkoj kuturi u kojoj se vodi briga za sve građane države bez obzira na njihove kulturno-identitarne odlike. Memorandum je, najzad, izraz bosanskih vrijednosti u kojima se prepoznaje stara bosanska paradigma kao rezultat povijesno-političke socijalizacije i odgovornosti da se suprotstavi totalitarnim tendencijama, liberalna svijest koja dolazi iz zajedničkog življenja i iskustva života u razlikama, te jedinstveno saosjećanje za budućnost ljudi u Bosni i vrijednosti pluranog društva“, konstatirao je Lavić.

Na pitanje koji je cilj Memoranduma, Lavić odgovara: 

„Memorandum, dakle, cilja na otvaranje prostora budućnosti u kojima će vladati kultura mira i saradnje, a ne primitivno perpetuiranje konflikata koje je u prošlom stoljeću potaknula iracionalna ideologija velikodržavnog hegemonizma i rata protiv Bosne. Jednostavno rečeno, Memorandum kaže – tu smo i ne damo Bosne”, zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije