Otvorena knjiga žalosti BiH u Berlinu: Upisali se zvaničnici koji bili suzdržani o Rezoluciji

2
Radiosarajevo.ba
Otvorena knjiga žalosti BiH u Berlinu:  Upisali se zvaničnici koji bili suzdržani o Rezoluciji
Foto: DKPT / Otvorena knjiga

Povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, jučer, 11. jula, u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Berlinu otvorena je knjiga žalosti u koju su se upisali predstavnici njemačkih institucija i diplomatskih misija akreditovanih u Berlinu", saopštio je ambasador Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Damir Arnaut.

U knjigu žalosti je prva unesena poruka u ime ministrice vanjskih poslova SR Njemačke Annalene Baerbock, a tokom dana ambasadu su posjetile desetine diplomatskih zvaničnika, uključujući brojne ambasadore i šefove misija.

Posebno je potrebno istaknuti činjenicu da su svoju sućut porodicama žrtava, državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima povodom godišnjice genocida u Srebrenici upisali ambasadori svih država regiona, sa izuzetkom samo jedne.

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

U knjigu žalosti su se također upisali šefovi misija i drugi diplomatski zvaničnici brojnih zemalja koje su bile suzdržane kod glasanja za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, pa čak i jedne države koja je glasala protiv te Rezolucije.

Ambasador Arnaut je obavio odvojene razgovore sa svakim šefom misije koji se upisao u knjigu žalosti, tokom kojih je poseban akcent stavljen na razgovore o potrebi edukacije o genocidu u Srebrenici s ciljem očuvanja sjećanja na žrtve, zaustavljanja negiranja i marginaliziranja negatora genocida, te izgradnje tolerancije širom svijeta kako se zločini poput onog u Srebrenici više nikada ne bi ponovili.

U Podgorici obilježena godišnjica genocida: 'Srebrenica je najtužnija riječ našeg jezika'

U Podgorici obilježena godišnjica genocida: 'Srebrenica je najtužnija riječ našeg jezika'

Također je istaknuta ogromna uloga zajedničkog domaćina - SR Njemačke - u pripremi i zagovaranju usvajanja navedene rezolucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije