Novi udar na državu u režiji NSRS, Salkić: "Ustavni sud BiH je prozreo njihovu namjeru"

4
L. Memčić
Novi udar na državu u režiji NSRS, Salkić: "Ustavni sud BiH je prozreo njihovu namjeru"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta RS danas je raspravljala o Zakonu o nesprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Mnogi su ovaj potez NSRS okarakterisali kao državni udar i početak ustavne krize.

Zastupnik SDA u NSRS Ramiz Salkić pozvao je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da reaguje, ali, kako je rekao u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, ne vjeruje da će poduzeti adekvatne korake.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"NSRS će glasati za ovaj zakon, samo je stvar tehničke prirode kada će to biti. Da budem iskren, ne očekujem da će reagirati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Nisu reagirali ni u drugim situacijama kada su vlasti u entitetu RS ponašale antiustavno, podrivale ustavni predak", kazao je Salkić u razgovoru za naš portal.

Salkić ističe da je nečuveno da niži organ vlasti usvaja zakon po kojim proglašava nevrijednim odluke Ustavnog suda BiH dijelu države.

"Potpuno je jasno da ovdje predstavnici vlasti iz RS, bosanski Srbi, imaju određenu vrstu koordinacije s ljudima koji bi ih trebali procesuirati i da se to neće desiti, zato se oni ovako ponašaju", smatra Salkić.

OHR poslao poruku NSRS: 'Ovi potezi predstavljaju opasan presedan!'

OHR poslao poruku NSRS: 'Ovi potezi predstavljaju opasan presedan!'

Kazao je da je moguća reakcija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Međutim, podsjetio je da je NSRS prošle sedmice usvojila zakon kojim zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

"Ista je to matrica i za odluke visokog predstavnika i za odluke Ustavnog suda. Ovdje je ključni problem što Ustavni sud BiH je prozreo namjeru vlasti u RS da ne imenuju sudije Ustavnog suda, a napravljen je politički pritisak računajući na privatne razloge sudije Kneževića.

Ustavni sud je morao reagirati na ovaj način, u skladu sa Ustavnom BiH. Nigdje u Ustavu BiH ne piše da treba biti prisutno ovoliko ili onoliko članova Ustavnog suda prilikom odlučivanja, ili iz bilo kojeg entiteta. Ovdje je Ustavni sud prozreo namjeru vlasti RS i logičan je bio ovakav potez", kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Vode li Dodikovi ultimatumi Bosnu i Hercegovinu u ustavnu krizu?

Vode li Dodikovi ultimatumi Bosnu i Hercegovinu u ustavnu krizu?

Da li će visoki predstavnik reagirati, na njemu je - kaže Salkić.

"Pred nama je jedna duga pravna procedura, zakon ide pred Vijeće naroda, pa pred Ustavni sud RS te pred Ustavni sud BiH gdje će biti ocijenjen kao neustavan i vratit ćemo se na početak.
Zakon kojim se ne sprovode odluke Ustavnog suda BiH bit će poništen od strane Ustavnog suda BiH. Vidjet ćemo kako će se ponašati organi u entitetu RS", smatra zastupnik SDA u NSRS.

Osvrnuo se i na napad na mladića Osmana Mehanića u Bratuncu, koji je bio nacionalno ostrašćen.

"Generalno kada pogledamo, vlasti u RS predvođene Miloradom Dodikom, kontinuirano produkuju nepovjerenje i podstiču nasilje svojim izjavama i svojim stavovima. Ako vlast negira genocid, smatra herojima presuđene ratne zločince, šta onda možemo očekivati od građana?

Britanska ambasada: "Glasanje u NSRS nema pravnu težinu, odluke Schmidta su obavezujuće"

Britanska ambasada: "Glasanje u NSRS nema pravnu težinu, odluke Schmidta su obavezujuće"

Ako vlast govori pogrdno o muslimanima, Bošnjacima, šta možemo očekivati? Motiv napada u Bratuncu je bio nacionalno ostrašćen i kada imate situaciju da maloljetnici rođeni 2006., 2007., 2008. godine, govore jednom Bošnjaku da će ponovo Bošnjake klati kao 1995. godine, to su morali naučiti ili u školi, porodici, u crkvi, ili poprimiti od političara.

Jasno je da je namjera vlasti u entitetu RS da zatruju sopstveni narod kako bi ga držali u okovima laži koje oni produkuju", istakao je Ramiz Salkić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Današnja sjednica je završena. Predložen je zaključak da se predstavnici RS povuku iz svih pregovora o EU reformama dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH i strane sudije ne budu izbačene iz Ustavnog suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije