Nova knjiga razotkriva zastrašujuće razmjere i opasnosti govora mržnje u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Nova knjiga razotkriva zastrašujuće razmjere i opasnosti govora mržnje u BiH

Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH je uz podršku uglednog AIRE Centra iz Londona izdao publikaciju "Govor mržnje online i u drugom javnom prostoru", autora Sanje Tadić-Stojisavljević, tužiteljice Javnog tužilaštva RS-a i dr. sc. Davora Trlina, stručnog savjetnika u Centru i univerzitetskog predavača.

Recenzenti knjige su prof. dr. Amila Ferhatović, vanredna profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr Marija Lučić-Čatić, vanredna profesorica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Promocija knjige će biti izvršena početkom marta u prostorijama Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH. Knjiga je analiza pravnog režima fenomena govora mržnje i povezanih negativnih društvenih pojava u bosanskohercegovačkom i uporednom kontekstu.

"Tema koju obrađuje ova komparativna studija je globalni problem koji, nažalost, u Bosni i Hercegovini ima veliku specifičnu težinu. Praktično je obaveza svih relevantnih institucija i stručnjaka da se tim problemom suoče", kazao nam je ovim povodom dr. sc. Arben Murtezić, direktor Centra.

Autori knjige naglasili su da je ona rađena prema programima stručnog usavršanja entitetskih Centara za edukaciju sudija i (javnih) tužilaca.
Za primarnu ciljnu grupu ima praktičare. Prije svega, ovdje se misli na sudije, tužioce i policiju koji su u obavljaju svoje djelatnosti često isticali potrebu za jednom sistemskom publikacijom, koja bi obuhvatila normativna rješenja iz svih grana prava koje uređuju govor mržnje, sa primjerima iz pravosudne prakse.

Knjiga "Govor mržnje online i u drugom javnom prostoru" daje iscrpan pregled stavova teorije, reguliranja međunarodnog i unutrašnjeg prava, te prakse međunarodnih foruma i nacionalnih sudova. Dat je prikaz odnosa diskriminacije, govora mržnje i krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Izvršena dubinska kvalitetna analiza koncepata i procedura u vezi sa pojedincima i grupama koje potiču krivična djela, što je dio na koji posebno treba obratiti pažnju. Publikacija sadrži mnogo segmenata istraživanja iz domaće sudske prakse, iz svih grana prava koje reguliraju govor mržnje. Sačinjena je i paralela sa državama regiona-Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije