Vjekoslav Bevanda: Postoji mogućnost ponovnog pokretanja zakona o akcizama

Amil Dučić
Vjekoslav Bevanda: Postoji mogućnost ponovnog pokretanja zakona o akcizama
AA / Vjekoslav Bevanda
Ministar za finansije i trezor BiH Vjekoslav Bevanda rekao je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da ga nije iznenadilo obaranje seta zakona o akcizama na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održane u srijedu.

"Prema mom mišljenju nije se desilo ništa neočekivano. Vidjeli ste glasanje u parlamentarnom povjerentstvu i to su kasnije pratila i dešavanja u Parlamentu na sjednici. Nisam, međutim, čuo argumente koji bi potvrdili da su zakoni loši, nego se sve svelo na paušalne ocjene i politikanstvo. To najbolje potvrđuje da osim seta zakona koji se odnosi na trošarine nisu usvojene ni izmjene Zakona o osiguranju depozita koji je reformski zakon i dogovoren s oba entiteta i na Odboru Centralne banke BiH", kazao je Bevanda.

Na pitanje kako komentira tvrdnje određenih parlamentaraca da je riječ o pukim nametima na građane, Bevanda kaže da je čuo različite optužbe i da se ne zna gdje su sredstava od akciza i cestarina, a da se sve to redovito navodi u izvještajima Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

"Pitaju zastupnici i neki analitičari koliki su nam krediti za autoceste, a svake godine se u parlamentu usvaja informacija o javnoj zaduženosti BiH gdje sve precizno, piše od kreditora do implementacije… Sve to stoji na web-stranici Ministarstva za financija BiH. Neki zastupnici usvajaju izvještaje o radu i izvršenju proračuna, a onda kažu da ne znaju gdje ta sredstva idu. Ja se ne mogu boriti protiv nečega što prvo nema veze s logikom, a posebno zbog toga što je to opća površnost", istaknuo je ministar.

Zanimalo nas je da li trenutna situacija znači kraj priče o akcizama, odnosno može li Vijeće ministara BiH sve ponovo vratiti u proceduru.

"Procedura je takva da nove izmjene i dopune zakona može pokrenuti Upravni odbor UIO, kao što je pokrenulo i ove, a onda se šalje u dalju proceduru Vijeću ministara pa onda Parlamentarnoj skupštini BiH. To je red koraka, ali to nije odluka jednog čovjeka da se krene u taj proces. Prošli put, temelj za pokretanje zakonskih izmjena bio je dogovor dva entitetska premijera", zaključio je Vjekoslav Bevanda.

Podsjećamo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet na set zakona o povećanju akciza, zbog čega je ovaj zakon stavljen van parlamentarne procedure.

Nakon burnih rasprava u PSBiH, zastupnici su odlučili da u ovom trenutku neće doći do povećanja akciza u našoj državi, te da će cijene nafte i naftnih derivata ostati iste. Dom naroda je mnogo ranije usvojio ovaj set zakonskih rješenja, kojima je predviđeno povećanje akciza na gorivo, naftu i naftne derivate. Ovim zakonskim rješenjem predviđeno je da akcize budu povećane za 15 feninga, te da taj novac bude utrošen za izgradnju cesta i autocesta. Također, ovaj zakon jedan je od glavnih uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije