Konaković i Stojanović: Ko je koga "otkantao", da li je upitna koalicija?

B. T.
Konaković i Stojanović: Ko je koga "otkantao", da li je upitna koalicija?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Konaković i Stojanović

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnju odluku Skupštine Kantona Sarajevo da ne usvoji inicijativu za promjenu naziva ulica i ustanova po ličnostima povezanim sa fašističkim režimom, a koju je podnio šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH Igor Stojanović.

Prilikom glasanja, za je bilo 15 zastupnika, dok je 10 zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) bilo suzdržano, zatupnik BOSS-a je također bio suzdržan, a zastupnici Naroda i Pravde, SDP-ovog koalicijskog partnera bili su odsutni tokom glasanja, mada su bili u sali. 

Iako je još jučer poručio da Inicijativa koju je podnio SDP nema nikakvu pravnu valjanost, Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a opet se jutros oglasio ovim povodom. Na svom Facebook profilu je podsjetio na da je još 5. marta 2018. godine Skupština KS donijela odluku o stavljanju van snage odluke o nazivu škole Mustafa Busuladžić, ali da ona nije primjenjena.

Podsjetio je da, prema tadašnjem pojašnjenju iz Općine Novi Grad, takvu inicijativu mogu podnijeti Komisija za obilježavanje, utvrđivanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti, Općina, mjesna zajednica, kulturne ili javne institucija i sl. i to putem gradskog organa uprave, a ne zastupnika ni klubova. Također, prije utvrđivanja prijedloga za davanje imena, skupštinska Komisija je dužna pribaviti mišljenje Općine na čijoj teritoriji se nalazi ustanova.

„Napisali su tačno kako mora teći procedura. Nikad se naravno ime škole nije promijenilo, a neće sve dok tako ne odluči ili ne dozvoli lokalna zajednica. Identičan je status inicijative koju je jučer podnio klub SDP-a. Nikakav pravni osnov nema“, naveo je Konaković.

Kako je utvrdio, često radikalno lijeve ili radikalno desne stranke posežu za ovim temama pred izbore. Prema riječima lidera NiP-a, rade to u nedostatku vizije i nedostatku konkretnih rješenja za probleme ove zemlje.

„SDP je jučer pored Busuladžića (Odluka o izmjeni tog imena vec postoji) napisao još neka imena i sve ih nazvao fašistima. Jedan od njih je bio Titov prevodilac za posjete iz arapskog svijeta. Bez naučne rasprave, za neke sigurno bez ikakvog uporišta. Donesu inicijativu bez dogovora, daju na glasanje bez da ima pravne posljedice i ako neko ne podrži kažu da štiti fašiste. U ove dvije godine saradnje sa SDP-om, nisam primjećivao ovako rigidne stavove koje smo mogli gledati prošlosti“, dodao je Konaković.

Podsjetio je i na činjenicu da je SDP dvije godine imao vlast u Općini Centar, Gradu i Kantonu, te da su mogli bez problema mijenjati imena ulica, a nisu nijednu.

„A koliko ove teme zasjene sve druge, jos jednom svjedočimo ovih dana. Asim, respiratori, Fadil i svi drugi uživaju dok se politika, bez struke i naučnih činjenica, dodvorava glasačima. E zbog svega navedenog vas mi otkantamo i ne učestvujemo u tom cirkusu od predstave“, zaključio je Konaković.

Reagirajući na Konakovićeve stavove, Igor Stojanović (SDP), pokretač inicijative, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba naglašava da SDP, kao antifašistička stranka, ima obavezu da na ovome pitanju insistira svaki dan.

„Mi jučer jesmo izgubili bitku, ali nećemo stati, nećemo se zaustaviti. To je civilizacijski problem, nema veze ni sa vjerom ni sa nacijom, već sa civilizacijskom vrijednošću antifašizma“, kaže Stojanović.

Kaže da je svjestan procedura i da una da nazive mijenjju općinska vijeća, te da je upravo zbog toga SDP-ova inicijativa trebala da bude uspućena lokalnim parlamentima.

Na Konakovićevu konstataciju da je SDP imao vlast po vertikali u KS, te da tada nisu mijenjali nazive spornih ulica, Stojanović odgovara da je SDP upravo zbog takvih stvari doživio debakl.

„Poenata je ko je donio takve nazive – SDA, koja je jučer bila suzdržana. U prošlosti su bile koalcijije između SDA i SDP-a, ali je sa takvim partnerom bilo teško mijenjati nazive“, kaže Stojanović.

On tvrdi da razmimoližanje oko ovog pitanja ipak neće uticati na koaliciju sa Narodom i pravdom.

„Što se nas u SDP-u tiče, ovo neće ništa promijeniti. I prije ovoga smo znali da postoje određene ideološke razlike, ali one neće uticati na priporitete – borba protiv korupcije i kriminala u institucijama KS, to je ono što nas je ujedinilo. I dalje mislimo da treba da imamo zajedničke kandidate. Bez obzira na ovo od jučer, mislimo da je NiP mnogo manje nacionalistička, da uopšte nije stranka koja insistira na nekim nacionalnim podjelama. To su ljudi od kojih nikada u javnom eteru niste mogli čuti kao od zastupnika SDA: „Ode Muhamed dođe Vera“. Ja sam imao slučaj u kome me je savjetnik Bakira Izetbegovića poredio sa Dodikom, a upravo tada su me predstavnici NiP-a branili od takvih ljudi. To jasno govori da se oni ne mogu porediti kada je nacionalizam i šovinizam u pitanju“, kaže Stojanović, ponavljajući da ovo razmimoilaženje neće spriječiti SDP i NiP u zajedničkoj borbi protiv korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije