Muriz Memić ispred Tužilaštva: Uskoro će se znati ko je Dženanov ubica!

23
N. Ka.
Muriz Memić ispred Tužilaštva: Uskoro će se znati ko je Dženanov ubica!
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Memić i Feraget ispred Tužilaštva

Porodica Dženana Memića, mladića ubijenog 2016. godine na Ilidži, danas je predala zahtjev za ostavku Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ovo su najavili jučer, nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili pretrese na dvije lokacije u KS, te uhapsili dvije osobe zbog ometanja istrage u slučaju stradanja Dženana Memića. 

Nakon pretresa su pripadnici SIPA-e uhapsili Hasana Dupovca, nekadašnjeg šefa Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage, te Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja je u noći 8. februara 2016. godine bila u društvu s Dženanom Memićem kada je zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara.

Muriz Memić

Muriz Memić je, nakon što je predao zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije i za prijem njega i njegovog advokata, kazao novinarima:

"Tražim da ona podnese ostavku, zna i ona da je Dženan ubijen. Ona je kazala da i dalje stoji iza optužnice. Svima je jasno da je Dženan ubijen nakon jučerašnjih hapšenja", poručio je on.

Memić ističe da Sarajlija radi za druge ljude i ne radi svojom glavom: 

"Očekujem da će sada raditi državno tužilaštvo. Uskoro će se znati ko je ubica i ko su ostali", zaključio je.

Ifet Feraget

Ifet Feraget je poručio da ne vjeruje da će Murizov zahtjev za smjenu imati ikakav rezultat.

"Zahtjev za njenu smjenu je utemeljen. Jučer je Tužilaštvo otvorilo istragu na osnovu dokaza koji su i u Kantonalnom tužilaštvu...kako smo došli u situaciju da nam treba tužilaštvo koje će istraživati rad drugog", upitao je Ifet.

Dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda su više nego dovoljan razlog da se zapitamo da li svaki tužilac ima pravo podizati lažne optužnice, istaknuo je on i dodao da svako ko je ovako radio mora biti procesuiran.

"To ne znači da će biti kažnjeni, samo tražimo odgovornost. Ovaj zahtjev je simboličan i vidjet ćemo šta će da se desi", rekao je on.

Problem je, cijeni on što su potrošena ogromna milionska sredstva na slučaj koji se je mogao riješiti za mjesec dana.

"Dalida Burzić je na prvom jestu u prijavi koju sam podnio - da li je ona na listi, to treba pitati tužilaštvo. Podnio sam prijavu protiv 45 ljudi", kazao je on.

Slučaj Dragičević

Advokat Feraget smatra da sve što se odnosi na ovaj slučaj odnosi se i na slučaj Dragičević.

"Svaka budala je mogla vidjeti nakon prvog pregleda tijela Davida Dragičevića da je on ubijen. Jedan od zahtjeva je i da državno tužilaštvo preuzme i ovu istragu.

Neko je ovu grupu koja je uhapšena predvodio, sada to treba dokazati", zaključio je on i poručio:

"Tužioci imaju specijalnu zaštitu da dižu lažne optužnice, oni moraju odgovarati čim postoji jedan dokaz. Neka nam kažu otkud zeleno vozilo, neka nam kaže Dalida s kim se sastajala na Vlašiću, David i Dženan su braća blizanci po nesreći."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije