Ljubić: BiH je zemlja pod skrbništvom, Konaković oštro odgovorio

21
I.S.
Ljubić: BiH je zemlja pod skrbništvom, Konaković oštro odgovorio
Foto: Arhiv/ Radiosarajevo.ba / Ljubić/ Konaković

Izborni zakon Bosne i Hercegovine te njegove izmjene su tema HRT-ove emisije 'Otvoreno' u kojoj su gosti Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i Pravda, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i Domagoj Hajduković, predsjednik savorskog odbora za europske poslove u Hrvatskoj i  Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

"Danas smo razgovarali s Draganom Čovićem koji je izrazio zabrinutost i nezadovoljstvo zbog nepostizanja dogovora što opet ne znači da se nije uspjelo. Hrvatska Vlada, premijer i svi mi koji smo radili, uložili smo veliki politički kapital, napore i snažnu reputaciju koju uživamo unutar EU-a kako bismo osnažili interes zemalja članica za promjenom izbornog zakona. Promjena izbornog zakona jedan je od 14 prioriteta kriterija koje BiH treba ispuniti kako bi stekla status za članstvo u EU", istaknuo je Grlić - Radman.

Zatim je Ljubić naveo:

Nastavljena panika u entitetu RS, Višković nakon sjednice opet najavio 'mirno razdvajanje'

Nastavljena panika u entitetu RS, Višković nakon sjednice opet najavio 'mirno razdvajanje'

"BiH je još uvijek jedan neproklamirani protektorat ili zemlja pod skrbništvom međunarodne zajednice. Visoki predstavnik može nametnuti Izborni zakon kao što je nedavno nametnuo zakon o državnoj imovini. Ako visoki predstavnik ima autoritet da nametne amandmane na ustav, onda ima mogućnost da nametne Izborni zakon jer ima jasan okvir. Četiri godine institucije su blokirane i ništa bitno se ne događa, naglasio je Ljubić.

Konaković je odmah na početku govora jasno poručio da je BiH "suverena država, vjekovna i tu nema dvojbe u te činjenice".

"Impresivno je kako se ova tema pretvara u temu Izbornog zakona i izbor člana iz redova hrvatskog naroda i kako se zanemaruje reforma cjelokupnog Ustava. Hrvat u Republici Srpskoj se ne može kandidirati za člana predsjedništva, isto tako Srbin iz Sarajeva, ni Jevreji, Romi i ostali koji ne pripadaju etničkim skupinama. Rekao sam da nije fer da dominira tema izbora člana iz redova hrvatskog naroda. Nije na stolu samo bila ta tema. Tema je bila raspakivanje te luđačke etničke košulje i uvođenje građanskog koncepta, barem za početak na scenu, a onda njegovog razvijanja uz razlike koje narodi u BiH imaju, rekao je Konaković.

Lider NiP-a je pojasnio kako se, kada je riječ o ovom zakonu, zanemaruju važne stvari koje se tiču izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Počelo se s prijetnjama, slušamo prijetnje kao da nismo komšije. Bošnjaci su hrabar narod koji ne pristaje na prijetnje", poručio je Konaković.

Također, govorio je o nedavnim izjavama Zorana Milanovića, hrvatskog predsjednika.

Naglasio je kako se sad mogu čuti prijetnje iz Hrvatske.

"Mi smo stoljećima susjedi. Bosanci i Hercegovci su hrabar i častan narod koji ne trpi prijetnje. S nama se ne može razgovarati porukama rata. Nema nikakvog trećeg entiteta, ni prijetnji. Mi smo spremni za stodnevne razgovore kako bi našli rješenje za probleme u BiH. Politički lideri u Hrvatskoj moraju sebi objasniti - kako su došli u situaciju da su im glavni partneri u BiH ljudi iz Republike Srpske u kojoj ne živi 93 posto Hrvata koji su tamo živjeli prije agresije na BiH", poručio je lider NiP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije