Arnautović o najavi Čovića: To je posao za Tužilaštvo; Hrvatska se ozbiljno upliće

13
Radiosarajevo.ba
Arnautović o najavi Čovića: To je posao za Tužilaštvo; Hrvatska se ozbiljno upliće
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Suad Arnautović

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, prof. dr. Suad Arnautović nazvao je "drastičnim uplitanjem", u poslove naše države, istupe predstavnike susjedne Republike Hrvatske nakon što su oštro kritizirali to što je ova institucija, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, raspisala Opće izbore za 2. oktobar ove godine.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman kazao je "da to tijelo (CIK, op.a.) ne može tumačiti nepostojeće odredbe Izbornog zakona". Najavio je nastavak angažiranja Zagreba "u zaustavljanju obespravljivanja bh. Hrvata".

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Svoje komentare davali su i Andrej Plenković i Zoran Milanović, a, također, su išli na tragu ocjena o raspisivanju Općih izbora u BiH, što je jedno od rijetkih pitanja gdje se, izgleda, slažu premijer i predsjednik Hrvatske.

Neka reagiraju Predsjedništvo i MVP BiH

"Na istupe dužnosnika iz drugih država mi ne bismo davali nikakav komentar. Ni kao Centralna izborna komisija, niti ja kao predsjednik CIK-a. Za to imaju ustavom utvrđena nadležna tijela, prije svega Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova, koji bi po mojem sudu trebali da reagiraju adekvatno na tako drastično uplitanja u unutarnje poslove naše države", rekao je Arnautović za portal Radiosarajevo.ba.

Institucije moraju da štite ustavno-pravni poredak

Osvrćući se na izjave Dragana Čovića, predsjednika HDZBiH, koji je zaprijetio i jednostranim potezima u smislu entoteritorijalnih promjena u BiH, Arnautović je rekao:

"Što se tiče istupa pojedinih predstavnika političkih stranaka i najava određenih programa, svaki politički subjekt u političkoj areni BiH, sukladno svome političkom programu, ideologijama i ciljevima, ima pravo da istupa i iznosi svoja programska opredjeljenja. Kad je riječ o idejama i projekcijama koje bi mogle da naruše ustavno-pravni poredak, očekuje se, također, reakcija institucija koje brinu o tome, koje su nadležne da štite ustavno-pravni poredak."

Nadalje, dodaje da su najave takvih poteza, izjave, planovi... u sferi političkog djelovanja.

"A, CIK se neće uplitati u politička komentiranja izjava i djelovanja. Sve do onog trenutka dok to ne bude izričito kršenje Izbornog zakona, a mi smo dužni da štitimo Izborni zakon, da ga implementiramo, provodimo i onda ćemo poduzeti adekvatne mjere", istakao je.

Političko-propagando djelovanje

Arnautović smatra zabrinjavajućim da se u javnost plasiraju dezinformacije u smislu da li CIK ima legitimitet, legalitet i zakonsko uporište da raspiše i održi Opće izbore, što se također moglo čitati u istupima zvaničnika iz BiH i Hrvatske, kao i u hrvatskim medijima.

"To je apsolutno jedna dezinformacija! Također jedno političko-propagandno djelovanje. CIK ništa ne poduzima za što nema uporište u Izbornom zakonu, a raspisivanje izbora je jedna od radnji koja se dešava u svakoj izbornoj godini i ona je propisana izričito zakonom. Zakon kaže da se izbori održavaju prve nedjelje u oktobru, te da se raspisuju 150 dana prije prve nedjelje u oktobru. Prema tome, to je izričita zakonska obaveza. Mi smo ti koji implementiramo zakon", konstatirao je predsjednik CIK-a za portal Radiosarajevo.ba.

Neka idu na Sud BiH

Pozvao je sve "koji misle da naša odluka nije u skladu sa zakonom" da se obrate nadležnom sudu.

"Oni koji misle da naša Odluka nije u skladu sa Poglavljem 6. Izbornog zakona, imaju pravo da podnesu apelaciju, žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH, i ja svima koji osporavaju donošenje ove odluke toplo preporučujem da se obrate Apelacionom odjelu Suda BiH koji će donijeti adekvatnu odluku po toj eventualnoj žalbi", dodao je.

Protupravno djelovanje i rušenje ustavnog poretka

Upitan o mogućosti opstrukcija, Arnautović je istakao da će se ponašanje pojedinih stranaka "mjeriti narednom periodu".

"Mi imamo do 19. maja rok za podnošenje potpisa podrške za ovjeru političkih subjekata. Dakle, prvo stranaka i nezavisnih kandidata. Onaj ko želi da učestvuje u izbornom procesu, on će morati dostaviti dovoljan broj potpisa podrške za tijela za koja se kandidira. To će biti mjerilo ocjene da li se neko odlučio za neku protupravno djelovanje, ili će se povinovati zakonodavstvu BiH i izvršiti svoju ovjeru kao politički subjekt. To ćemo čekati", pojasnio je Arnautović, te dodao:

"Drugo, sve treba gledati u svjetlu da li se neki pojedinac ponaša u sladu sa ustavno-pravnim porekom u BiH, ili ima određene namjere i radnje koje bi išle ka tome da se ruši taj ustavno-pravni poredak. Za takve aktivnosti zaista nije nadležna Centralna izborna komisija, nego druga tijela. Prije svega Tužiteljstvo BiH."

Ignorantski odnos Vijeća ministara BiH

Na koncu, potvrđuje da postoji "taj jedan ignorantski odnos", prije svega Vijeća ministara BiH prema.

"Mi smo prošli četvrtak poslali dopis, pismo Vijeću ministara BiH s prijedlogom da se satanu delegacije CIK-a i Vijeća ministara BiH, te da se rasprave, raščiste određene tehničke prepreke za donošenje posebne odluke Vijeća ministara kojim bi se izdvojila sredstva iz prikupljenih višaka prihoda iz prethodnih godina i dodijelila CIK-u. Međutim, do danas nemamo reakciju", upozorio je.

Postoje, veli, određeni javni istupi predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, ali zvaničnog odgovora na pismo CIK-a - nema.

"To vam je jedno mjerilo odnosa i odgovornosti najodgovornijih dužnosnika u BiH. Direktno kršenje zakona! Prema čl. 2, tačka 1, stav 3. Izbornog zakona dužnosnici na svim nivoima u BiH, kao i oni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, su obavezni pomagati organe za provođenje izbora. Prema tome, i to je jedno mjerilo koje će sigurno biti u narednim danima zabilježeno kao način opstruiranja rada i CIK-a i nadležnosti koje ona ima", zaključio je Arnautović u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije