Ljekari u ZDK nisu postigli dogovor: Štrajk se nastavlja

Anadolija
Ljekari u ZDK nisu postigli dogovor: Štrajk se nastavlja
Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine stupio je u ponedjeljak u generalni štrajk radi nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

Iako je dogovor o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora postignut u Kantonu Sarajevo, ljekari u ZDK nastaviće sa štrajkom jer još nije dogovoreno potpisivanje granskog kolektivnog ugovora u tom kantonu.

Doktor Haris Husremović, predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona, rekao je na konferenciji za medije kako se štrajk nastavlja do daljnjeg.

„Mi smo jutros u 10 sati održali sastanak u prostorijama Ministarstva zdravlja sa ministrom Dragoljubom Brenjom, premijerom Miralemom Galijaševićem i doktorom Senadom Husejnagićem, koji su do sada bili uključeni u pregovore. Nažalost, najviše mi je žao zbog pacijenata koji već peti dan trpe naš štrajk. Mogu reći, nažalost, i da dogovora opet nije bilo, imamo prazne riječi da se podržavaju naši stavovi, ali nikako da dođe do tog potpisivanja", rekao je Husremović.

Dodao je kako ljekari nisu krivi za štrajk, da su imali dogovor na koji su čekali da se stavi potpis, ali da to nisu učinili pregovarači ispred Vlade ZDK.

"Taj posao se brzo završio u KS, mislim da je jučer ili u proteklih nekoliko dana završeno i u SBK, ali mi je žao što uz Tuzlanski kanton, te ZDK, kao i USK bila okosnica našeg sindikata od 2011. godine, i nije došlo do rješavanja problema. Borba je u ova dva kantona brzo završena, a mi u našoj šestogodišnjoj borbi nismo ništa uspjeli. Znamo ko je odgovoran za nepotpisivanje granskog kolektivnog ugovora i molimo pacijente za strpljenje, ali i pacijenti i građanstvo trebaju da znaju ko je odgovoran za nepotpisivanje ugovora i to je Vlada ZDK“, rekao je Husremović, dodavši kako nije došlo do prekida dogovora sa predstavnicima Vlade.

Husremović je govorio o i razlozima zbog kojih, po njegovom mišljenju nije došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora.

„Mi smo imali tri sastanka (s predstavnicima Vlade ZDK), jedan neformalni u utorak, i dva formalna, u srijedu i danas. Nisam htio da se dotičem toga, ali možda je vrijeme da se i to kaže. Razlog koji se navodi zašto neće da potpišu kolektivni ugovor je šta će reći Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu kada se potpiše naš kolektivni ugovor. Kao što se mi borimo za naša prava, mi podržavamo da se Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu bori za svoja prava, i mi njih ne krivimo, nego krivimo Vladu koja se 'vadi' na to da ako mi potpišemo taj kolektivni ugovor, možda će onaj drugi sindikat imati nešto protiv. Nas to ne zanima i Vlada rješava te probleme. Mi tražimo drugačije vrednovanje rada, to je u konačnici povećanje koeficijenta, ali se mora shvatiti uloga ljekara kao nosioca posla u zdravstvu. Štrajk je neminovnost, on se podružava i dalje i on je odgovornost Vlade“, rekao je Husremović.

Doktor Meho Kovačević, predsjednik sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica, rekao je kako i javnost ne reaguje na ono što ljekari traže.

„Mi u ova dva do tri dana nismo ništa posebno objavljivali, jer smo očekivali da će neko staviti potpis na dogovor o kolektivnom ugovoru koji čekamo već neka dva mjeseca, kao što je to svečano objavljeno tada. Mi se susrećemo sa razgovorima iz kojih uopće ne vidimo šta Vlada od nas traži, niti se poriče naše pravo na taj ugovor niti se poriče njegovo potpisivanje, nego se sastajemo da razgovaramo. Mi smatramo da ti razgovori nemaju više svrhu i očekujemo rješenje situacije. Čitava javnost žmiri na sve loše što se dešava. Mi ne možemo obustaviti naš posao, nego samo privremeno ga možemo odgoditi, jer sve nas čeka kad se štrajk završi i sada je sve do Vlade. Trpe naši pacijenti, trpit ćemo i mi poslije. Ne znamo, a voljeli bismo znati zašto se ne poštuje ono što je dogovoreno“, rekao je Kovačević.

Doktor Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK, rekao je kako vladajuće strukture imaju maćehinski odnos prema ljekarima i pacijentima u ZDK.

„Ljekarska komora ne organizuje štrajk, ali apsolutno podržava zahtjeve ljekara jer su svi ljekari članovi komore i nastojimo da se zajedno borimo za naša prava, obaveze i uslove u kojima radimo, a sve za dobrobit pacijenata, jer dobro plaćen ljekar sa dobrom opremom može maksimalno da pruži pacijentima našeg kantona.

Ljekari su naglasili kako je 11. odnosno 14. septembra 2017. godine Vlada ZDK objavila kako je postignut dogovor o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora sa ljekarima u ZDK, a da su se zahtjevi trebali ispuniti sa novembarskom plaćom, no do toga nije došlo te je zbog toga štrajk i pokrenut.

U ponedjeljak je objavljen i obim poslova koji se obavlja u zdravstvenim institucijama, a to su hitna stanja, rad i dežurstvo vikendom i praznicima, pružanje usluga za sva urgentna stanja te specijalističke obrade pacijenata kojima je život ugrožen, pružanje usluga hospitializiranim pacijentima, prve kontrole nakon operativnih zahvata, kontrole nakon otpusta pacijenata, rad urgentnog bloka, transfuzijskog centra, odjeljenja hematologije, onkologije i patologije, a svi „hladni“ pacijenti će biti privremeno odbijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije