Ko koči: Uprkos odluci o smanjenju na 1 KM, parlamentarci dobili puni iznos paušala

M. R. S.
Ko koči: Uprkos odluci o smanjenju na 1 KM, parlamentarci dobili puni iznos paušala
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dom naroda FBiH

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako je odlučeno da zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH budu smanjene naknade za oko 1.000 KM.

No, samo pola od ovoga je i realizirano.

Naime, zastupnici su dobili umanjene naknade za odvojeni život, zakup stana i troškove smještaja, ali im je ostao isti paušal, od oko 600 KM, iako je i on trebao biti smanjen na jednu marku.

Razlog tome je što istu odluku treba donijeti i drugi dom, Dom naroda, odnosno njegova Administrativna komisija, na šta se čeka već mjesec dana.

„Dio naknada je umanjen. Aprilske plaće su stigle sa umanjenjem. Samo se paušal mora usaglasiti s Domom naroda Parlamenta FBiH. Paušal mora biti zajednička odluka. Administrativna komisija Doma naroda još nije prihvatila naš prijedlog“, kazala je za Radiosarajevo.ba Melika Mahmutbegović, predsjednica Administrativne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i potpredsjednica FBiH.

Primanja zastupnika u Parlamentu FBiH smanjena za hiljadu maraka

Ovo je bh. medijima potvrdila Melika Mahmutbegović, predsjednica Administrativne komisije ovog doma i potpredsjednice FBiH

Postavlja se pitanje zašto se nadležna komisija Doma naroda nikada još nije sastala iako je obećano da će to učiniti što prije.

Čak je Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda i predsjednik Administrativne komisije ovog doma, za Radiosarajevo.ba prije mjesec najavio da će biti „podugačak spisak dužnosnika za koje će predložiti smanjenje plaća“.

Pitali smo ga gdje je zapelo i kakve su prijedloge pripremili. Poručio je da zasad ne bi davao izjave, dok prijedlozi ne budu razmatrani.

Iz njegovog kabineta su kazali da će sjednica komisije biti - uskoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije