Kako legalizovati mHE koja radi bez dozvole?

6
Radiosarajevo.ba
Kako legalizovati mHE koja radi bez dozvole?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija o okolišu

U pokušaju da po svaku cijenu zaštiti investitora u male hidroelektrane ministrica okoliša i turizma Edita Đapo poziva se na nepostojeće zakonske odredbe.

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH izgubilo je spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu zbog okolinske dozvole koju je izdalo za rad male hidroelektrane Zlate na Doljanki. Kantonalni sud je, pisali smo, presudu donio sredinom julu, piše Žurnal.info.

Skoro četiri mjeseca kasnije, Ministarstvo i ministrica Edita Đapo još uvijek nisu poduzeli ništa u vezi sa presudom koja je osporila dokument koji su izdali.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Umjesto toga, ministrica se poziva na novi Zakon o zaštiti okoliša prema kojem mHE nije dužna pribaviti okolinsku dozvolu od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministarstvo i ministrica u potpunosti zanemaruju činjenicu da postupak izdavanja dozvole kao i sve procedure podliježu ranijim zakonskim regulativama. To uostalom propisuje i novi zakon na koji se ministrica poziva. Član 146, stav 6:

"Postupci započeti prije stupanja na snagu ovog zakona bit će okončani u skladu sa odredbama propisa koji je bio na snazi prije stupanja na snagu ovog zakona"; jasan je zakon.

Ne radi se, naravno, o previdu Ministarstva ni ministrice Đapo, već pokušaju da se osigura daljnji profit za mHE Zlate i vlasnike Šabana i Mirzu Teletovića i njihovu kompaniju Eko-Vat. Protivnicima ideje izgradnje mHE vlasnici često navode korist od povećanja broja radnih mjesta. Kompanija je u 2019. imala 4, a u 2020. 7 zaposlenih radnika.

Osim toga, Uredba o projektima za koje je obavezna procjena uticaja na okoliš precizira da se postupci započeti prije donošenja novog zakona, završavaju u skladu sa pravilnikom koji propisuje obavezu donošenja procjene uticaja na okoliš..

Izjašnjenje o tome da li su i šta poduzeli od Ministarstva je tražilo Udruženje građana "Za Doljanku". Iz Ministarstva su im poručili i da su tražili pravno mišljenje i stav Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU i Ministarstva pravde BiH:

"Očigledno je da predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma ne poznaju ni sami dovoljno zakone na koje se pozivaju i da se kontinuirano dokazuje naša tvrdnja da se zakon krši, presude ne poštuju i da se pogoduje investitoru. Postavlja se pitanje kada je dosta?", kažu u UG Za Doljanku.

Podsjetimo i na to da mHE Zlate trenutno radi bez važeće okolinske dozvole. Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio dozvolu Ministarstva okoliša i turizma, FERK nije poništo dozvolu za rad i postupak vratio na početak.

Iako je Eko-Vat bio dužan obavijestiti FERK o presudi, nije to učnio. Tu informaciju FERK je dobio od UG Za Doljanku. Nove činjenice trebale su navesti FERK da eventualno ukine ili revidira dozvolu za rad koju je izdao, ali FERK nije poduzeo ništa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije