Sud u Banjoj Luci poništio ekološku dozvolu za MHE “Podivič’’

0
Radiosarajevo.ba
Sud u Banjoj Luci poništio ekološku dozvolu za MHE “Podivič’’
Foto: Ilustracija / Presuda OS u Banjoj Luci/Kasindolska rijeka/Ilustracija

Presudom Okružnog suda u Banja Luci kojom je poništena obnovljena ekološka dozvola za MHE “Podivič” uspješno je usvojena i treća tužba Aarhus centra Sarajevo protiv obnovljenih ekoloških dozvola za minihidrocentrale na Kasindolskoj rijeci.

Iz ovog udruženja napominju kako je Okružni sud u Banjoj Luci ranije ovog mjeseca poništio ekološku dozvolu za MHESlapi”, a u julu ove godine i ekološku dozvolu za MHESamar.”

“Iako smo potpuno svjesni značaja obnovljivih izvora energije, moramo se zapitati gdje i kako šta gradimo. Kada investitor želi minihidrocentrale na prostoru koji je planiran da se zaštiti po IUCN (International Union for Conservation of Nature) klasifikaciji nedopustivo je da Ministarstvo za ekologiju koristi argument da nije donijet akt o proglašenju zaštićenog područja, jer su oni ti koji bi trebali da štite i očuvaju prirodu do momenta donošenja takvog akta, a ne da učestvuju u uništavanju netaknute prirode“, naglasila je u saopćenju Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” i projektna asistentica udruženja Aarhus centra u BiH.

MHE “Podivič” izgrađena je 2018. godine, a upravo su njen rad, koji je nekoliko puta dovodio do obustave Kasindolske rijeke i druge uočene nezakonitosti bile motiv građana da se organizuju i spriječe dalju devastaciju kanjona i vodotoka Kasindolske rijeke.

U sklopu projekata “Eko BiH”, “Lawyers for rivers” i “Misli o prirodi!,” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH," kao Eko HUB Sarajevo preko godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć neformalnoj grupi građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci.”

“Ne smijemo dozvoliti da ovakvi projekti prolaze bez adekvatnog informisanja građana i učešća javnosti u postupku donošenja odluka, jer se na taj način krši prvi i drugi stub Aarhuske konvencije. Bitno je da povećamo učešće javnosti, a ne da građane dovodimo pred svršen čin, te da oni za ovakve projekte saznaju tek kada se na terenu pojave mašine”, ističe u saopćenju Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije