Ime predsjednika Suda u Hagu će biti ispisano crnim slovima

Anadolija
Ime predsjednika Suda u Hagu će biti ispisano crnim slovima
Fena / Arhiv
Imena Philippe Couvreura, registrara Međunarodnog suda pravde i Ronny Abrahama, predsjednika Međunarodnog suda pravde će biti upisana crnim slovima na stubu srama u Srebrenici, Prijedoru, Višegradu, Sarajevu, Bratuncu i drugim gradovima BiH.

Ovo je poručeno je iz udruženja žrtava i svjedoka rata u BiH. "Napisaćemo na stubu srama da su navedena dvojica izdali povjerenje koje su im dale Ujedinjene nacije, da su izdali principe morala i principe pravde, i napisaćemo pored njihovih imena da su prekšili konveciju o sprječavanju i nekažnjavanju genocida. Pored njihovih imena biće ispisana i poruka za sve buduće generacije: Molimo vas da ne budete kao ovi, koji su pogazili ljudsko dostojanstvo i međuanrodno pravo pretvorili u teror protiv manjih i slabijih”, saopćeno je iz deset udruženja u BiH.

Istakli su da "postavljaju vječni i univerzalni zadatak za njih žrtve, kojeg će prenijeti na njihove potomke i sve ljude dobre volje da od danas svaki dan napišu pismo Sudu pravde gdje će tražiti odgovor o tome zašto je Sud pravde dao legitimitet predstavnicima organa koji su počinili genocid u BiH, a oduzeli legitimitet agentu Sakibu Softiću, svojevrsnom predsatvniku žrtava iz BiH da pokrene postupak revizije".

"Politička rasprava i međusobna optuživanja Bošnjaka je zamjena teza i pozivamo sve Bošnjake, bez obzira na poziciju, rang ili politčko uvjerenje i opredjeljenje da prestanu sa tim. Činjenica je da je agent Softić legitiman predstavnik BiH i nas žrtava u postupku revizije pred Sudom pravde, a koji je prekinut nerazumnom odlukom dvojice bezdušnih osoba sa Međuanrodnog suda pravde", naglasili su. 

Činjenica je, prema njihovim riječima, i da je agent Softić i pravni tim BiH uradio sve potrebne korake da se uspješno, zakonski i na vrijeme pokrene postupak revizije.

"Činjenica je da je postupak revizije bio transparentan i da je agent Softić javnim pozivom pozvao sve institucije, državne organe BiH, istaknute akademike, stručnjake i javne ličnosti, ali i žrtve da se uključe i pomognu postupak revizje. Činjenica je da je zvanična bošnjačka politika i bošnajčki politički lideri pružili apsolutnu podršku postupku revizije i da je Bakir Izetbegović kao bošnajčki član Predsjedništva BiH okupio najjače međunarodne stručnjake koji su i sačinili reviziju", poručili su iz udruženja. 

Naveli su i da je činjenica da "Sud pravde, odnosno dvojica bezdušnih birokrata, nisu dali odgovor zašto i na osnovu kojeg zakona, statuta, pravilnika, pravne norme osporavaju legitimitet agenta".

"Mi žrtve znamo da je 1978. godine u statutu Suda pravde ukinita odredba da se u postupku revizije treba priložiti novo ovlaštenje, koje se sada zatražilo od našeg agenta. Činjenica je da smo svi imali šansu, svako na svoj način, da pomognemo postupku revizije i neka se svako zapita šta je i koliko uradio da pomogne postupku revizije, odnosno da li je ovakva odluka dvojice birokrata i pojedinačna slika naše posvećenosti, uticaja i zanimanja za revizju", istakli su iz udruženja.

Saopćenje su potpisali udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtva i svjedoka genocida, Udruženje Žena – žrtava rata, Udruženje Žena Podrinja-Bratunac, Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, Udruženje Majke Srebrenice kao i Udruženje “Žene Srebrenice“ Tuzla. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije