Šta nudi aplikacija 'Zaposli se'?

E.B., S. Dž.
Šta nudi aplikacija 'Zaposli se'?
Radiosarajevo.ba / Igor Kamočaji
'Danas je posao tražiti posao', odlično je to dijagnosticirao Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Igor Kamočaji je zajedno sa svojim kolegama predstavio korisnu aplikaciju koja može pomoći u onom najvažnijem, a to je traženje posla.

O reakcijama javnosti na aplikaciju koja je predstavljena prije nekih desetak dana, Igor Kamočaji govorio je za Radio Sarajevo.

"Aplikacija je prije svega rezultat razgovora sa mladima koji su na našoj evidenciji, koji koriste usluge službe, koji kroz klub za traženje posla, i nama koji trebamo biti njima na usluzi, sugerišu kako i na koji način da mi unaprijedimo usluge da bi brže i lakše došli do informacije. I prije nešto manje od desetak dana smo i promovirali aplikaciju 'Zaposli se'. To je prva aplikacija za pametne uređaje u Bosni i Hercegovini, i šire, čak u regionu, i odične su reakcije. Dnevno ima oko cca 15.000 posjeta. Sa raznim sadržajima koje aplikacija nudi u trenutku je koristi negdje od 15 do 20 korisnika", rekao je Kamočaji navodeći kako su partneri naveli da je sat vremena nakon puštanja aplikacije u rad bilo oko 2.000 pokušaja instaliranja aplikacije.

Na Google Play listi ova aplikacija je bila među rekorderima, zajedno sa igricom Pokemon Go.

"Držali smo prvo mjesto na rang listi i to prije svega daje obavezu Službe za zapošljavanje da updateuje aplikaciju sa informacijama, sadržajem, sa oglasima i sa svim onim što treba da bude sadržaj jedne aplikacije. Odnosno, prije svega sadržaja na našoj web-stranici jer aplikacija povlači aktivne sadržaje sa web-stranice", naveo je Igor.

Aplikacija je prije svega namijenjena mladima, ali danas i veliki broj starijih osoba koristi pametne telefone.

"Nismo mi slučajno došli do ove ideje. Prije svega kroz aktivnu komunikaciju sa mladima, ali istraživanja pokazuju da su mladi najviše online tokom dana i više koriste internet. Danas zbog trendova i podrške roditelja i njihovih članova porodice imaju pametne telefone. Pitali su nas odakle nezaposlenim takvi uređaji, ali analize su pokazale da ih veliki broj koristi. Kad su već online, zašto ne bi imali jednu aplikaciju da im uštedimo vrijeme da ne dolaze na biro, da se smanje redovi i čekanja radi nekih servisnih informacija koje mogu dobiti putem ove aplikacije", rekao je Kamočaji.

"To su za sad sekcije Oglasi, Aktivnosti, Pravna pomoć koju smo uveli prije nešto više od godinu i po dana i na ovaj način ponovo updateujemo tu mogućnost korištenja za naše nezaposlene, korisne linkove i e-biro. To je kontakt savjetodavca, mi to kažemo: 'U kućnim papučama'", naveo je Kamočaji za Radio Sarajevo.

Služba za zapošljavanje omogućila je i da nezaposleni dosta toga urade 'u kućnim papučama', pa tako i da se pravno savjetuju.

"Potpuno svjesni da veliki broj osoba koji se nalaze na našoj evidenciji nisu u stanju da mogu odgovoriti određenim pitanjima iz pravne prirode, mi smo pružili i mogućnost pravne pomoći i drago nam je i da smo tu uslugu proširili.

Želim reći da je ovo nastavak i aplikacija 'Zaposli se', Pravna pomoć i E-biro, kao i besplatno oglašavanje poslodavaca koji traže upražnjavanje radnih mjesta, planova za zapošljavanje u našoj službi i druge aktivnosti, samo je nastavak reformskog puta kojeg smo počeli prije nešto više od dvije i po godine, prije svega zahvaljujući podršci naših partnera - Švicarskoj razvojnoj agenciji, firmi GOPA i YEP-ovom programu za mlade.

Kad napravimo komparaciju gdje smo bili prije tri godine u dijelu usluga, transparentnosti, pa čak i poticajnih mjera, ali i ovih drugih usluga, kako kažu u Sarajevu: 'Drastična razlika!', kazao je Igor Kamočaji.

Služba za zapošljavanje često se oglašava i u medijima i podsjeća na svoje usluge one koji se malo uspavaju, a Služba se otvorila prema korisnicima. Pitali smo Igora o situaciji kada je riječ o zaposlenosti u našem kantonu, da li se nešto mijenja, imamo li dovoljno posla...

"Upravu ste, pitanje je apatije i informacija. I ko brže dođe do informacije može realizirati neki svoj zahtjev. U dijelu toga zato pružamo i usluge, imamo otvorenu komunikaciju sa javnošću, sa nezaposlenim osobama i posebno radimo na unapređenju odnosa sa poslodavcima jer bez njih bi bila upitna integracija nezaposlenih osoba. Danas je na našoj listi nešto više od 68.000 nezaposlenih osoba. Broj mladih koji su na našoj evidenciji se nije nešto bitno promijenio, to je blizu 41 odsto od ukupnog broja, žena je nešto više od 60 odsto i od toga je najveći procenat onih sa srednjom stručnom spremom i nižim kvalifikativnim znanjem.

Mi pokušavamo kroz program aktivnih mjera zapošljavanja koje je usvojila Vlada Kantona Sarajevo da prije svega motivišemo poslodavce da pozivaju nezaposlene osobe, nezaposlene da iz pasive pređu u aktivu i da se u konačnici desi ta integracija i neko ostvari svoje pravo na zaposlenje", naveo je Kamočaji.

Sve aktivnosti koje provodi Služba, pa i aplikacija 'Zaposli se' je vid motivacije koja će podstaći mlade ljude koje sjede, piju kafu i koriste se društvenim mrežama da možda nije loše aplicirati na neke od pozicija koje im se nude.

"Pa sigurno. Mi se moramo osloboditi starih receptiva i politika da smo završili srednju i fakultet i da ćemo nakon toga dobiti posao. Zato sam i kazao da je posao tražiti posao, i moram vam reći da su i poslodavci od nekih starih načina traženju radnika. Oni danas traže radnika koji može odgovoriti zadatku, koji je motivisan, koji ima određene vještine i kvalifikacije itd. I tu radimo na unapređenju odnosa, prije svega zato što analize govore da većina poslodavaca ima problem sa radnom snagom, kažu nam da ne mogu na brz i adekvatan način odgovoriti njihovim zadacima.

Drugi broj traži od nezaposlenih osoba da se prekvalifikuju, da steknu novu vještinu i da se mogu prilagoditi novim tehnikama, a treći traže da se osobe u toku radnog odnosa usavršavaju. Generalno cijenim da svi mi moramo raditi na ličnom obrazovanju, sticanju novih vještina i znanja i da budu konkurentni ne samo u sarajevskom kantonu, nego i šire", rekao je Igor.

Kada je riječ o mladim ljudima uopće nije loša opcija volontiranje u firmi za posao kojim bi se željeli baviti kasnije.

"Kroz programe pripravnika koje Služba provodi dajemo priliku da se stekne određeno iskustvo ili radne navike. A po evaluaciji programa, negdje oko 40 posto njih i ostane u stalnom radnom odnosu, na određeno vrijeme ili kod drugog poslodavca.

Nažalost, Služba ne može sama riješiti problem nezaposlenosti. Nama malo više nedostaje države kao regulatora i tržišta, pa na kraju i obrazovanja, ali uz zajedničku sinergiju svih aktera koji danas čine i tržište i prostor koji uređuju, trebali bi se ovi problemi riješavati", naveo je Kamočaji.
Služba za zapošljavanje uskoro će pokrenuti i Centar za poslodavce i razvoj karijere.

Direktor Službe rekao je za Radio Sarajevo malo više o tom projektu koji je u pripremi, šta će centar ponuditi i kome će najviše poslužiti.

"Važna nam je i kvalitetna saradnja sa poslodavcima koliko i nezaposlene osobe, jer bez njih bi cijeli ovaj proces bio neuspješan. Detektovali smo da ta saradnja i povjerenje između poslodavaca i službe nije na nekom najvećem nivou i da je povjerenje izgubljeno iz raznih razloga. Posljednjih godina smo kroz saradnju vidjeli da nam upravo nedostaje jedan centar koji bi brinuo samo o poslodavcima, gdje poslodavci mogu dobiti sve servisne informacije koje su njima potrebne, o angažmanu osoba sa evidencije gdje bi se radile i pripreme nezaposlenih osoba za poslodavce, za pojedine usluge koje oni traže i druge servisne informacije koje poslodavci mogu dobiti o poticajnim programima, načinu aplikacije i ostvarivanju prava kada komuniciraju i imaju partnerske osobe sa Službom za zapošljavanje i drugim", rekao je za Radio Sarajevo Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije