Hrvatska ne odobrava izručenje Lejle Fazlagić bh. pravosuđu

Radiosarajevo.ba
Hrvatska ne odobrava izručenje Lejle Fazlagić bh. pravosuđu
Ministarstvo za pravosuđe Republike Hrvatske nema propisan rok za donošenje rješenja kojim se dopušta ili ne dopušta izručenje.

Na taj način bjegunci iz BiH koji se nalaze na teritoriji Hrvatske čiji su i državljani na određeni način uživaju zaštitu.

Jedan od tih primjera je odbjegla Lejla Fazlagić koja je izbjegla hapšenje u slučaju "Pravda" u novembru prošle godine, piše agencija Patria.

Fazlagić se sumnjiči da je dio organizirane grupe Alije Delimustafića te ih Tužilaštvo KS-a tereti za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od sudije, pranje novca i prevara.

Na upit da li postoje prepreke za izručenje Fazlagić i zašto se u ovom slučaju ne primjenjuje Ugovor o izručenju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 31. januara 2014. godine, a s obzirom  na to da je Županijski sud odlučio da nema prepreka za izručenje što je potvrdio i Vrhovni sud Hrvatske te odbio žalbu Lejle Fazlagić, stigao je odgovor:

"Sukladno članku 57. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, pravomoćno rješenje kojim je utvrđeno da je udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje, zajedno sa spisom predmeta dostavlja se Ministarstvu za pravosuđe te po zaprimanju navedenog ministar za pravosuđe donosi rješenje kojim dopušta ili ne dopušta izručenje. Rok za donošenje rješenja kojim se dopušta ili ne dopušta izručenje nije propisan".

To u prijevodu znači da ministar za pravosuđe Dražen Bošnjaković namjerno odlaže potpisati rješenje o izručenju kako bi Fazlagić odgovarala pred bh. pravosuđem za krivična djela koja joj se stavljaju na teret.

Fazlagić je podnijela ostavku 27. maja 2016. godine u toku disciplinskog postupka koju je protiv nje pokrenuo Ured disciplinskog tužioca zbog prijave o zloupotrebi položaja.

Dužnosti sutkinje zvanično je razriješena 30. jula 2016. godine, nakon čega je pobjegla u Rijeku te je tako izbjegla hapšenje. Iz Tužilaštva KS-a je potvrđeno da je Fazlagić imala dojavu da je pod posebnim istražnim radnjama te je napustila BiH.

Fazlagić je prema međunarodnoj potjernici koju je raspisalo Tužilaštvo KS-a bila uhapšena u Rijeci i pod mjerama je zabrane i javljanja policijskoj stanici.

I nisu ovo jedini slučajevi gdje je Hrvatska pokazala da je „sigurna zona za kriminalce iz BiH“. To potvrđuju slučajevi Jelavić, Knezović, Balijagić i dr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije