Goran Čerkez o povratku učenika u školske klupe

Radiosarajevo.ba
Goran Čerkez o povratku učenika u školske klupe
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Press konferencija Kriznog štaba FBiH

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez komentirajući odluku o vraćanju učenika u klupe kazao je kako je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH donio jasne okvire i mjere u vezi sa odvijanjem nastave. 

"Naša preporuka je bila da samo učenici do četvrtog razreda imaju nastavu u školama. Nadam se da su Ministarstvo zdravstva KS, Zavod za javno zdravstvo KS i Krizni štab ministarstva zdravstva KS dobro procijenili epidemiološku situaciju i da su donijeli odgovarajuće mjere u vezi sa odvijanjem nastave. Naš cilj, prilikom donošenja preporuka, je smanjiti rizik od širenja virusa na najmanju moguću mjeru, jer je nemoguće u potpunosti isključiti sav rizik. Odvijanje nastave u školama nosi visok stepen rizika od širenja virusa", kazao je Čerkez na odluku ministra Anisa Krivića da se nastava u Kantonu Sarajevo u starijim razredima nastavi u školskim klupama 14. ili 21. septembra.  

Prema njegovim riječima, u slučaju odvijanja nastave u školama treba voditi računa o mnogo faktora, a odgovornost je podijeljena na veći broj "učesnika". 

"Odgovornost za smanjenje rizika je je na Ministarstvu zdravstva, odnosno na Kriznom štabu, koji trebaju dobro procijeniti situaciju prije donošenja odluke. Odgovornost je i na ministarstvu obrazovanja koje treba da osigura sredstva za provođenje nastave, kao i za donošenje odluke o načinu izvođenja nastave", rekao je Čerkez, piše Oslobođenje.

Dodao je kako je odgovornosti na školama, koje trebaju provesti te odluke, kako bi se spriječilo širenje virusa koje bi dovelo do zatvaranja škola.

"Ništa manju odgovornost snose i roditelji, koji trebaju educirati djecu i razgovarati s njima, te im objasniti da se poslije nastave ne trebaju okupljati na igralištima, ili u kafićima, kako bi se spriječilo širenje virusa. Značajan faktor su i nastavnici, koji sve sastanke, poput sjednica nastavnog vijeća ili roditeljske sastanke trebaju obavljati online, pojasnio je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije