Europski parlament usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini: Traže sankcije za pojedine političare!

3
Radiosarajevo.ba
Europski parlament usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini: Traže sankcije za pojedine političare!
Foto: Twitter / Europski parlament

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je danas, 12. jula izvještaj zastupnika Paula Ranglera o Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.

U izvještaju je naglašeno da put BiH prema pristupanju EU treba biti utemeljen na funkcionalnim demokratskim institucijama, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštivanju temeljnih prava te jednakosti i nediskriminaciji za sve građane.

Članovi su pozdravili odluku Europskog vijeća da se BiH dodijeli status kandidata u kontekstu promijenjene geopolitičke stvarnosti, uz razumijevanje da se poduzima niz koraka kako bi se ojačala spremnost zemlje za pregovore o pristupanju. Pohvalili su brzu provedbu rezultata općih izbora održanih u oktobru 2022., imenovanje nove vlade na državnom nivou, potpisivanje koalicijskog programa i nastavak političkog odlučivanja.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Pozivaju se svi nivoi vlasti u BiH da iskoriste zamah za značajan napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta u skladu sa težnjama svih građana, poštujući odgovornost institucija te kvalitetu i transparentnost procesa.

Štoviše, članovi snažno podupiru stalne težnje BiH prema euroatlantskim integracijama i članstvu u NATO-u i pozvali su sve političke aktere da na njih djeluju konkretnim političkim djelovanjem. Također su ponovili svoj poziv na ciljane sankcije protiv destabilizirajućih političkih aktera u BiH. Članovi su osudili svako zloćudno strano uplitanje, kampanje dezinformiranja i destabilizacijske napore međunarodnih i regionalnih aktera u BiH, posebice rusku kontinuiranu destabilizaciju zapadnog Balkana.

EU se poziva da poveća saradnju s partnerima sa Zapadnog Balkana kako bi ojačao demokratsku otpornost i suprotstavio se hibridnim prijetnjama, uključujući kibersigurnost, zaštitu kritične infrastrukture te sigurnost hrane i energije.

Europski parlament usvojio izvještaj: "Secesionističke akcije vodstva RS destabiliziraju BiH"

Europski parlament usvojio izvještaj: "Secesionističke akcije vodstva RS destabiliziraju BiH"

Demokracija i vladavina prava

Pozvali su političke aktere u BiH da podrže i uspostave funkcionalnu koordinacijsku strukturu za usmjeravanje reforme javne uprave. Također je pozvala BiH da uskladi pravila registracije stranaka i osigura transparentnost financiranja političkih stranaka u skladu s međunarodnim standardima i preporukama relevantnih međunarodnih tijela.

Članovi su izrazili duboku zabrinutost zbog nedostatka napretka u sprječavanju širenja korupcije i sve češćih znakova zarobljavanja države, političkog uplitanja i opstrukcije, pritiska i zastrašivanja te pozvali na transparentno korištenje financijske pomoći EU-a.

Temeljna prava i socioekonomske reforme

Članovi su oštro osudili napade i prijetnje, klevetničke kampanje, uvrede, zastrašivanja i strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti protiv novinara i medijskih djelatnika, uključujući od strane političara i javnih osoba, uključujući nedavne napade na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču.

Europski parlament: Oni koji negiraju genocid i glorificiraju ratne zločine ne smiju biti u EU

Europski parlament: Oni koji negiraju genocid i glorificiraju ratne zločine ne smiju biti u EU

Inzistirali su na primjerenom, sustavnom i učinkovitom sudskom praćenju i zaštiti novinara, uključujući poseban sloj zaštite u kaznenom zakonu i poboljšane sposobnosti tužitelja i sudaca. Naglašavajući važnost osiguranja transparentnosti medijskog vlasništva i financijske održivosti javnog RTV sustava, NG se poziva da poveća financijsku i tehničku potporu kvalitetnom medijskom i novinarskom obrazovanju, posebice istraživačkim i neovisnim medijima.

Nadalje, BiH se poziva da:

- da prioritet mjerama usmjerenim na rješavanje siromaštva, nejednakosti i socijalne zaštite, poboljšanje konkurentnosti i poslovnog okruženja, kao i ekonomske i socijalne kohezije, poticanje ekonomske diversifikacije i usklađivanje zakonodavstva u području PDV-a i trošarina s zakonodavstvom EU;

- promicati digitalne i zelene prijelaze, baviti se neformalnom ekonomijom i rješavati nezaposlenost i siromaštvo, posebno među mladima, ženama i osobama u ranjivim situacijama, poput stanovnika ruralnih područja, Roma, djece i starijih osoba;

- usvojiti ambiciozan, vjerodostojan i kohezivan energetski i klimatski plan za 2021.-2030.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije