EU sumnjičav zbog kinesko-europskog samita: Zvizdić predvodi bh. delegaciju

Radiosarajevo.ba
EU sumnjičav zbog kinesko-europskog samita: Zvizdić predvodi bh. delegaciju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Nakon sastanka na vrhu EU-Kina u utorak u Briselu na čijem dnevnom redu su bile i sporne teme, kineski premijer Li Keqiang stigao je u posjetu Hrvatskoj.

Tu ga očekuju daleko ugodniji termini, a u četvrtak odlazi u Dubrovnik gdje se održava samit „16+1“. U njegovoj pratnji je i oko 400 kineskih poduzetnika i bankara, koji će se ondje imati prilike susresti s potencijalnim poslovnim partnerima iz 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe. Interes za ovaj susret je ogroman: oko 200 europskih poduzetnika je završilo na listi čekanja jer su kapaciteti u Dubrovniku ograničeni.

Riječ je o inicijativi utemeljenoj 2012. godine čiji je cilj poticanje gospodarskih odnosa između Kine i europskih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litve, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Za ove zemlje je to sigurno susret povezan s velikim očekivanjima, no za Brisel i Berlin to je još jedan kineski pokušaj unošenja razdora u EU. Naime dok dio EU-a zabrinuto promatra kinesku privrednu ekspanziju u Europi, 11 država-članica u tome vidi u prvom redu dobru priliku za dolazak do nužnih investicija. Jedan od tih spornih kineskih projekata koji mnogima u EU-u zadaju glavobolje je novi Put svile – projekt koji je, kako je najavljeno, težak najmanje 900 milijardi dolara. Tim novcem Kina namjerava graditi ceste, pruge, plinovode, elektrane, telekomunikacijske mreže, luke i aerodrome od Azije do Europe i Afrike.

Most prema Pelješcu logičan je dio novog Puta svile i to se nipošto ne dopada svima u Europskoj uniji. Brisel također predbacuje Kini da njezine firme stvaraju nelojalnu konkurenciju na europskom tržištu zahvaljujući velikodušnoj državnoj pomoći koju uživaju kod kuće. Pojedini stručnjaci tvrde da novi Put svile, pored dugoročnog ostvarivanja kineskog utjecaja na tri kontinenta, ima i jedan kratkoročni cilj: riješiti se svoje prekomjerne proizvodnje betona i čelika. Mnogi u tome vide i tajnu kineskog uspjeha na natječajima poput onoga za gradnju Pelješkog mosta: jeftini materijal se dovozi od kuće. A osim materijala, Kina na svoja gradilišta u Europi doprema i vlastite radnike. Tako će prema informacijama iz Hrvatskih cesta većina od 400 do 650 potrebnih radnika stići iz Kine, piše Deutsche Welle.

Bosna i Hercegovina također učestvuje na samitu u Dubrovniku, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi delegaciju BiH.

Na marginama Samita „16+1“ Zvizdić će se susresti sa kineskim premijerom i domaćinom skupa, premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, najavljeno je iz Vijeća ministara.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović, koji je član delegacije BiH, rekao je Srni da će u Dubrovniku razgovarati sa predstavnicima kineske firme „Gedžuba“ o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima. Šarović je naveo da će nastojati da se u završni projektni dokument uvrste i najvažniji projekti putne i energetske infrastrukture kandidovani iz RS i FBiH.

Na marginama dvodnevnog Samita zvaničnika u okviru saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji danas počinje u Dubrovniku, Šarović će se sastati sa premijerom Kine Li Keqiangom i predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Šarović je naveo da će u okviru Samita u Dubrovniku biti održan Privredno-trgovinski forum na kojem će učestvovati brojni privrednici iz 16 zemalja, koji će sa predstavnicima kineskih kompanija razmijeniti iskustva i razmotriti mogućnosti saradnje u industriji, inovacijama, turizmu, te ulaganja u infrastrukturu.

On je rekao da je na Samitu planirana plenarna sjednica predsjednika i članova delegacija svih zemalja, dok će na Privredno-trgovinskog forumu učestvovati firme iz BiH i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Na skupu će učestvovati i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Crne Gore Duško Marković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije