Doktorica koja operirala malu Dženu nema licence Ljekarske komore KS!

Radiosarajevo.ba
Doktorica koja operirala malu Dženu nema licence Ljekarske komore KS!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dokumenti: Doktorica koja operirala malu Dženu nema licence

Doktorica Nina Jovanović koja je operirala dvoipogodišnju djevojčicu iz Kaknja u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, a koja je trenutno u teškom stanju i u životu je održavaju samo aparati, nije član Ljekarske-Liječničke komore Kantona Sarajevo i nema licencu Komore!

To je iz Ljekarske-Liječničke komore Kantona Sarajevo potvrđeno na upit Ministra zdravstva KS prof. dr. Harisa Vranića.

"Na zahtjev Ministra zdravstva prof. dr. Harisa Vranića obavještavamo Vas da dr. Nina Jovanović nije član Ljekarske-Liječničke komore RS, i nema licencu naše Komore, dok dr. Jasmina Halimić posjeduje važeću licencu i član je Ljekarske-Liječničke komore KS", navedeno je u dopisu kojeg potpisuje predsjednica Komore, prof. dr. Kesenija Miladinović.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Podsjetimo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo ušla je jutros u prostorije privatne poliklinike "Bejtović" u okviru istrage slučaja ovog slučaja.

Inače, zahvat se radio u privatnoj ordinaciji "Halimić", a doktor Benjamin Bejtović je potvrdio da je  iznajmio prostor za operaciju.

U izjavi za Radiosarajevo.ba ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić, potvrdio je da su pokrenute opsežne aktivnosti s ciljem provjera ovog slučaja. Uključili su se i policija i Tužilaštvo KS.

Podsjetimo, prema riječima roditelja djevojčica je rođena sa spuštenim očnim kapkom, zbog čega je prije godinu operisana u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a operaciju je radila doktorica Nina Jovanović.

"Ta rana joj poslije operacije nije zarastala. Mjesto gdje je ugrađena plastika na čelu se gnojilo i stvorila se velika infekcija. Djevojčicu smo odveli na pregled kod iste doktorice i ona je rekla da je to potpuno inficirano i da se to hitno mora raditi", ispričala je majka djevojčice, Amila Gadžun za lokalni portal Kakanj.info.

Nadalje, potvrdila im je kako je doktorica rekla da ona ne zna kada bi tačno dijete moglo doći na red za operaciju jer ima dosta djece prije nje.

"Pitali smo je možemo li to uraditi u privatnoj klinici "Dr. Halimić" (Privatna oftalmološka ordinacija "Prof. dr. Jasmina Alajbegović-Halimić") u kojoj ona radi. Rekla je da može, ali da to košta 2.200 KM i dala nam je rok do 8. novembra da odlučimo hoćemo li tu operaciju i da skupimo pare. Rekli smo da nam pare nisu problem, da ćemo ih skupiti uz pomoć familije, samo da se to uradi i da se spasi djevojčici oko", izjavila je Gadžun.

Opisujući dramu kobnog dana majka Amila je, također, ispričala da im je dr. Jovanović rekla da je ona završila svoje i da je operacija bila uspješna što se tiče oka, ali da se u trenutku buđenja djevojčice nešto desilo.

"Rekla je da ni oni ne znaju šta je, srce je zastalo, kisik je izgubila. Djevojčica je pala u komu. Mi smo uveli potpuno zdravo dijete, svojim je nogicama ušla u salu. Imamo sve nalaze, radili smo joj sve pretrage, snimali srce i pluća, sve je potpuno bilo zdravo", istakla je.

Prema riječima roditelja, anesteziju je djetetu, kako su roditelji ispričali, dao anesteziolog dr. Suad Rožajac.

"Pitali smo ga šta se dešava, rekao je da ni on ne zna, da je samo u jednom trenutku srce stalo i da je izgubila kisik. Dva puta su je vraćali u život", prenijeli su.
Provjeravajući ovaj slučaj ministar Vranić je došao do saznanja koja ukazuju na još jedan mogući ozbiljan propust - zakonske verifikacije medicinskih uređaja.

Ministarstvo zdravstva je od Vrlaba d.o.o. dobilo dopis u kojem se navodi:

"Kao mjeriteljska laboratorija, imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, te kao akreditovana laboratorija po međunarodnom ISO 17020 standardu, od strane Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), za ispitivanje medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja, obavještavamo Vas da u našoj bazi zaključno sa 12.11.2021. godine nemamo zavedene verifikacije medicinskih uređaja u vlasništvu „Privatna ordinacija za anesteziju i terapiju bola“ - dr Suad Rožajac, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom“. Ovo implicira da ova privatna ordinacija nije nikada izvršila zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonskim propisima od strane Verlab d.o.o. Sarajevo, od stupanja na snagu državnih Pravilnika o tehničkim i mjeriteljskim zahtjevima za respiratore i anesteziološke mašine (Službeni glasnik BiH, broj 75/14).

Azra Bavčić iz Kantonalnog tužilaštva KS jučer je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila da se istražuje ovaj slučaj.

"Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom dežurnog tužioca koji je taj obavio uviđaj, poduzimaju radnje i vrše provjere s ciljem utvrđivanja svih okolnosti tog događaja", kazala je Bavčić.

Prozvani ljekari zasad se nisu oglašavali u javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije