Dodik nakon sastanka u Delegaciji EU poručio koji je uslov da učestvuju u radu

13
Radiosarajevo.ba
Dodik nakon sastanka u Delegaciji EU poručio koji je uslov da učestvuju u radu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Nakon sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije, novinarima se obratio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. 

Vidno neraspoložen, ponovio je svoj stav, iznio jednu zanimljivost i naglasio da su sa Matthew Palmerom i Angelinom Eicchorst danas razgovarali predstavnici vladajuće koalicije, a da će na red doći i predstavnici opozicije.

"RS će pokazati zrelost, a ne diskriminatorski odnos kako to oni nas predstavlju. Ono što oni smatraju je da će biti neophodne male izmjene Ustava BiH kako bi se obezbijedilo da se donese novi Izborni zakon i to naravno ne može bez nas. Mi smo zainteresovani za rješenje vezano za Dom naroda u FBiH jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u FBiH i gledat ćemo na koji način će za to biti predloženo rješenje", kazao je Dodik. 

Borba protiv narkotika u KS: Formira se jedinstvena baza podataka o broju ovisnika

Borba protiv narkotika u KS: Formira se jedinstvena baza podataka o broju ovisnika

Naglasio je kako želi da Srbi biraju svoju delegaciju i to kako nalaže Ustav.

"Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva kroz čitav politički sistem u BiH, samo takva vrsta reforme može biti podržana od nas, nametnuta rješenja ćemo odbaciti", naveo je Dodik i naglasio kako RS poziva na dijalog.

"Naša namjera je da razgovaramo sa svim akterima u BiH i da se zatim 1. februara održi Narodna skupštinana kojoj će se razgovarati o aktuelnoj situaciji. Mi smo pozvali Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da se obrate Skupštini sa svojim stavovima. Mislimo da treba da obavimo tu debatu, nažalost Bakir je to već odbio kao što sve odbija, ja sa spreman na bilo kojem mjestu da razgovaram sa bilo kim", rekao je Dodik.

Podvukao je da iz RS-a predlažu novi zakon, za koji smatraju da "može spriječiti zloupotrebu Inzkovog zakona".

"RS će predložiti poseban zakon u kojem će se tražiti da se kazni svako ko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim i da se zaprijeti kaznom zatvora od pet godina, kao i za bilo koju nacionalnu grupu", kazao je Dodik i poručio ako se to usvoji da će učestvovati u daljnjem radu.

Podsjetimo, povodom najave pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neum, stav Demokratske fronte iznio je Dženan Đonlagić, generalni sekretar stranke i član državne Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva.

"Zahvaljujemo se na pozivu, ali Demokratska fronta, dok traje državni udar koji provodi Milorad Dodik, ne može učestvovati na pregovorima kojima se pokušava udovoljiti Draganu Čoviću", kazao je Džonlagić.

Ne mislimo ni, istaknuo je one, "da je dobro razgovarati o ključnim državnim pitanjima po hotelima i restoranima umjesto u institucijama države".

Prema posljednjim najavama sastanku neće prisustvovati ni SDP BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije