Rezultati popisa validni i u skladu s međunarodnim standardima

S. H.
Rezultati popisa validni i u skladu s međunarodnim standardima
Pieter Everaers, direktor pri EUROSTAT-u, Uredu za statistiku Evropske komisije, i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013. posjetio je danas BiH.

Tokom posjete, direktor Everaers će se sastati s predstavnicima statističkih institucija u BiH kako bi razgovarali o popisu stanovništva. 

Everaers se obratio medijima na press konferenciji koja je održana u prostorijama EU info centra kako bi saopćio konačni stav EUROSTAT-a o popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine.

Na konferenciji za medije Everaers je istaknuo da su rezultati popisa validni i da su kreirani u skladu sa standardima. No, govoreći o preporukama za budućnost,  Everaers je među ostalim naveo da bi Bosna i Hercegovina ponovo mogla razmisliti o korištenju pitanja koja su osjetljive prirode uključujući moguće reformuliranje pitanja.

"Bosna i Hercegovine bi ponovo mogla razmisliti o korištenju pitanja koja su osjetljive prirode, uključujući moguće reformuliranje pitanja", kazao je direktor EUROSTAT-a, aludirajući na pitanja o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti koja su bila uključena u upitnik za posljednji popis stanovništva.

Kako je u okviru postpopisne ankete, koju je Agencija za statistiku BiH provela dvije sedmice nakon završetka popisa a kojom je utvrđeno da u BiH ima oko 200.000 nerezidentnih stanovnika, te da oko 40.000 ljudi nije popisano, a trebalo je biti, Eurostat je stava kako je riječ o greški koja ne prelazi crvenu liniju.

"Popis je isključivo statistički postupak i kvalitet se izražava putem predviđenih mjera. Pretjerano popisivanje je problematično i postoji sredstvo da se provjeri ukupni broj stanovništva i broj građana po kategorijama. To pretjerano popisivanje je bilo 4,6 posto što ne predstavlja izuzetak", rekao je Everaers te naveo da je riječ o uobičajenom opsegu greške koja se može naći i u manjim državama poput Lihtenštajna ili Malte.

Preporuka Eurostata i dalje ostaje da popis mora da se obavlja na državnom nivou, pri tom misleći na stav Republike Srpske kako ne priznaje rezultate popisa i najavu obavljanja vlastitog.

U BiH boravi delegacija EUROSTAT-a i UN-a da bi saopćili konačan stav o popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine.

IMO je osnovala Evropska komisija 2012. godine na poziv Vijeća ministara BiH kako bi se osiguralo da priprema i provođenje popisa budu u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. 

IMO čine predstavnici EUROSTAT-a, koji predsjedava Upravljačkom grupom, Generalne direkcije Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR), Vijeća Evrope, Odjela Ujedinjenih nacija za statistiku (UNSD), Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije