Denis Bećirović povodom Dana državnosti: Čuvajmo i izgrađujmo našu BiH!

5
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović povodom Dana državnosti: Čuvajmo i izgrađujmo našu BiH!
Foto: Arhiv / Denis Bećirović

Bosna i Hercegovina obilježava sutra, 25. novembra, Dan državnosti, datum na koji je prije 79 godina BiH obnovila svoju državnost.

Na taj dan 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), što je bio najviši politički - predstavnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine, u Mrkonjić Gradu obnovljena je bh. državnost.

Mnogo je izazova kroz koje je u tim decenijama prošle naša domovina, uključujući i agresiju i genocid, a mi i dalje, pred svaki 25. novembar, nekako strijepimo nad subinom, kako bi Meša Selimović rekao, „ove naše mrtvaje“, i, eto, pitamo se u kavim okolnostima dočekujemo ovaj praznik jedine nam domovine.

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Poruke Denisa Bećirovića u Predsjedništvu: "Neka vječno živi naša majka, Bosna i Hercegovina"

Poruke Denisa Bećirovića u Predsjedništvu: "Neka vječno živi naša majka, Bosna i Hercegovina"

Afirmirati tekovine ZAVNOBIH-a

Ovim značajnim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori novovoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović, koji se ljubazno odazvao našoj molbi za intervju.

Denis Bećirović
Foto: Arhiv: Denis Bećirović

Radiosarajevo.ba: Dr. Bećirović, u kakvim okolnostima dočekujemo 25. novembar, Dana državnosti Bosne i Hercegovine?

Bećirović: Građanima i narodima Bosne i Hercegovine želio bih da čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najsvijetlijih datuma u historiji naše domovine.

ZAVNOBiH je događaj svih događaja, majka događaja koji su se dogodili i koji će se, nadam se, dogoditi. To je kategorija nade koja računa na budućnost, na stvaranje ambijenta u kojem će ponovo biti moguće konstituirati politike prijateljstva. Zbog toga je potrebno puno snažnije u narednom periodu afirmirati tekovine ZAVNOBIH-a.

Naša je obaveza da čuvamo i izgrađujemo Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih građana i naroda, čiju državnost su skoro prije osam decenija obnovili bosansko-hercegovački antifašisti i patrioti.

Građani Bosne i Hercegovine, naravno, sa zebnjom i nagomilanim nezadovoljstvom dočekuju ovaj važan datum, kao i zimu koja predstoji.

Razlozi su inflacija, vrtoglav rast cijena hrane i transporta, te energetska kriza u svijetu, koja nije poštedila ni Bosnu i Hercegovinu.

Denis Bećirović u prvoj službenoj posjeti Memorijalom centru Srebrenica: Odao počast žrtvama

Denis Bećirović u prvoj službenoj posjeti Memorijalom centru Srebrenica: Odao počast žrtvama

U Bosni i Hercegovini smo imali dugogodišnje zanemarivanje ekonomskih i socijalnih potreba i problema građana, zatim i nepravedne raspodjele od ekonomskih koristi u ranijim, boljim, vremenima. U svom govoru na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH rekao sam da radimo za interese osiromašenih i obespravljenih ljudi.

Međutim, apatiju i pesimizam moramo, uprkos svemu, ostaviti prošlim vremenima. Potrebno je da vratimo pozitivnu energiju u naše društvo i da budemo otvoreni za pozitivne promjene. Niko od nas ne može ništa sam i zato je potrebno da afirmiramo zajednički rad organa vlasti na svim nivoima. Samo tako možemo pomoći da nam svima bude bolje.

„Osmorka“ pokazuje odgovornost prema glasačima

Radiosarajevo.ba: Sada o jednoj aktuelnoj temi. U toku su razgovori o formiranju vlasti, a Vi ste nedavno okupili predstavnike stranaka koji su Vas podržali. Jeste li optimisti u pogledu mogućnosti da upravo te političke grupacije formiraju vlast i šta će za Bosnu i Hercegovinu značiti takav jedan proces?

Bećirović: Formiranje vlasti je složen i komplikovan proces, posebno u državi sa političkim sistemom poput bosanskohercegovačkog. Ohrabruje činjenica da su politički subjekti koji su podržali moju kandidaturu ostali na okupu, te da je taj blok dodatno osnažen pristupanjem drugih stranaka.

Denis Bećirović
Foto: Arhiv: Denis Bećirović

Ne mislim da je politička raznovrsnost koja krasi ovaj blok slabost, naprotiv. Njihov zajednički pristup je recept koji pokazuje da je moguće objediniti različite stranke u interesu države Bosne i Hercegovine. Vjerujem da je put koji je izabrao ovaj blok ispravan.

Grupacija od osam stranaka pokazuje odgovornost prema glasačima i prema državi i na određeni način tjeraju i druge stranke da pokažu veći stepen odgovornosti i posvećenosti. To bi mogao biti recept za pozitivne promjene.

Veoma je važno da se svi politički akteri okrenu prema reformskim procesima, EU i NATO integracijama, kao i riješavanju gorućih pitanja u ekonomiji. Za kvalitetniji život ljudi svi nivoi vlasti trebaju se fokusirati na riješavanje egzistencijalnih pitanja ljudi.

Prvi intervju Bećirovića otkako je u Predsjedništvu: Šta je rekao o imenovanju ambasadora, Schmidtu

Prvi intervju Bećirovića otkako je u Predsjedništvu: Šta je rekao o imenovanju ambasadora, Schmidtu

Prekinuti sve antiustavne poteze

Radiosarajevo.ba: Ali, međuvremenu, Milorad Dodik je najavio koordinaciju svoje politike sa članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, na „jačanju RS-a“. S obzirom da znamo podosta o toj politici od 2006. godine, kako Vi gledati na ove procese?

Bećirović: Moja obaveza je da radim na jačanju države Bosne i Hercegovine. Tražit ću poštivanje i dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog integralnog dijela.

Potrebno je prekinuti sve antiustavne poteze. Moramo jačati demokratsku i pravnu državu i uvoditi evropske standarde.

Potrebno je da pokažemo sposobnost da uspijemo na velikom i zahtjevnom evropskom tržištu i da do kraja prihvatimo demokratske vrijednosti ujedinjene Evrope.

Samo na taj način ćemo doprinijeti sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Nisam uklanjao prefiks „bošnjački“, ali Bakir jeste!

Radiosarajevo.ba: Prigovorili su Vam neposredno nakon inauguracije zbog toga što ste uklonili prefiks „bošnjački“ ispred funkcije člana Predsjedništva BiH. Vaš komentar?

Bećirović: To je neistina! Nisam ništa uklanjao. Poštujem Ustav Bosne i Hercegovine. Podsjećam, ni kod mog prethodnika na ovoj dužnosti gospodina Šefika Džaferovića nije stajao taj prefiks.

Kako su me obavijestili iz Sekretarijata Predsjedništva BiH, i gospodin Bakir Izetbegović, koji je prije gospodina Šefika Džaferovića obnašao dužnost člana Predsjedništva BiH, tražio je da se ukloni taj prefiks.

Dakle, nisam ja, kako to neki zlonamjerni pojedinci žele prigovoriti, ništa uklanjao. Radi se o zlonamjernim dezinformacijama i svojevrsnim nastavkom klevetanja mene u javnosti, kako su to već činili i tokom predizborne kampanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije