PRESS: U slučaju Trgovske gore ne bi trebalo biti Srba, Bošnjaka ili Hrvata

Patria
PRESS: U slučaju Trgovske gore ne bi trebalo biti Srba, Bošnjaka ili Hrvata
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, Edita Đapo i Jasmin Emrić održali su press konferenciju na temu Trgovske gore te odnosa institucija i narednih koraka. Istaknuto je da bh. zvaničnici nisu iskoristili niti jednu priliku da govor eo ovom problemu. Niti na ministarstkoj konferenciji niti na zajedničkoj sjednici dvaju vlada nije govoreno o ovom problemu.

Magazinović je istakao da u ovom slučaju nema opozicije niti bi trebalo biti Srba, Bošnjaka ili Hrvata već samo BiH.

„U posljednjih nekoliko mjeseci je učinjeno više nego u proteklih nekoliko godina. Zašto je trebalo toliko vremena da se pokrenu institucije BiH ne znam. Ali trenutno se nalazimo u trenutku kada je VM trebalo da formira ekspertni tim koji bi mogao da nparvi strategiju odbrane BiH. Praktično je ministrica Turković stavila veto nato. Njeno obrazloženje je da je rano, da Hrvatska ništa ne radi...

Gospođa Turković je hronično neinformiran ministar. Ona je i sama glasala za ukidanje ekspertnih grupa koje su postojala, dakle nema gomilanja nikakvih grupa. Drugo, kaže Hrvatska ništa ne radi, apsolutno netačno. Nedavno je raspisan tender za izradu studije za utjecaj na okoliš“, kazao je Magazinović.

On je dodao da je preko 3 miliona maraka Hrvatska odvojila za medije a kampanja treba da pokaže kako je sve uredu.

„Da li treba platiti eksperte ili se treba osloniti na one koji misle da znaju a ne znaju. Odbrana BiH ne može biti skupa“, dodao je Magazinović ističući da se boji šta će biti sutra kada se bude oformljavao pravni tim za arbitražu.

Jasmin Emrić, istakao je da ovaj problem radioaktivnog i nuklearnog otpada tna granici sa BiH traje duže od 20 godina.

„Mi nemamo problem s programom odlaganja radioaktivnog otpada Hrvatske, ali imamo problem jer žele to raditi na štetu građana BiH i to je suština ovog problema. Mi se borimo protiv lokacije koja je u blizini granice BiH i koja će imati najveće negativne utjecaje štetne za 200.000 stanovnika“, istakao je Emrić, pojasnivši da se nikako ne smije dolina Une devastira nekim radioaktivnim otpadom.

„Od 1999. institucije BiH lutaju. Nemamo strategiju, opije iako smo 2015. godine jednoglasno usvojili Rezoluciju da se prate svi postupci i da se pravovrrmeno reagiraju“, kazao ej Emrić.

Edita Đapo napomenula je da nema cijene ovo što se radi.

„Bit će kasno ako Hrvatska izradi sve dokumente“, kazala je Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije